Mitt skrivande

Ett skrivande liv


Redan som liten började jag att skriva av hjärtats lust. Min bästa kompis var ett år äldre och året hon började skolan var ett lyckligt år. Varje dag kom hon hem och vi lekte skola fram till middagen, hon lärde mig alfabetet och att skriva. Eftersom jag fick en tjuvstart jämfört med mina klasskompisar på att kunna läsa och skriva förstod jag att jag var duktig. Och det man är riktigt bra på gör man gärna mer av - och det man gärna gör blir man ofta ganska bra på.


Några år senare hade vi en kreativ och duktig lärare som var expert på att uppmuntra vår kreativtet, fem minuter varje dag fick vi en skrivuppgift som hette "Dagens tanke" och vi fick skriva fritt. En gång hade jag skrivit så bra att hon hjälpte mig att skriva upp mitt alster på ett blädderblocksblad som hon hängde upp i klassrummet. Vi fick lära oss att vara stolta för det vi hade skrivit, det jag inte tänkte på då var att troligtvis alla fick sin dag i berömmelsens ljus för när jag ser tillbaka på det hängde det blädderblocksblad runt hela klassrummet.


Ett annat projekt samma lärare satte igång med oss, troligen i åk 3, var att vi skulle skriva en saga i klassen. Tillsammans skapade vi karaktärerna och sedan fick vi alla skriva fritt - Sagan om Linus och Li. På roliga timmen fick vi sen läsa för varandra om dessa figurers äventyr - det var så spännande. Karaktärerna blev helt olika i min och mina klasskompisars berättelser.

Projekt som vidareutvecklas 2023

Mål och ambitioner med mitt skrivande

Romanserie

Fristående berättelse

PIA - bok 1 & 2

Första boken i serien har arbetstiteln Vilse (Vilsen stigfinnare). Grundplotten för 9 böcker finns och just nu medan första boken är hos testläsare lägger jag grunden för andra boken som har arbetstiteln Exil. PIA-projektets egen webb.


En spontan berättelse

Nu inför jul gjorde jag en skrivövning jag länge tänkt vore kul att pröva. Jag noterade titlarna på ett antal filmer på en rad på en streamingtjänst och lät dessa vara headlines i en plot till en berättelse. Det var så oerhört kreativt och fick igång ett härligt flöde i mig. Berättelsen är spännande och inspirerande för mig att skriva, så vem vet - kanske blir det en helt annan roman än de jag jobbat på inom PIA projektet.


Dvärgnassarna

Som ung och blivande mor började jag skriva en barnboksserie inspirerad av ett projekt vi skrev på i skolan (ca åk3). I den figurerar en familj med två barn - där barnkaraktärerna har namn som är förvillande lika mina yngsta två syskon. Denna serie har nu min brorsdotter börjat titta på för illustrationer.


Barnböcker

Klart jag har en dröm om att nå ut – att bli en publicerad författare. Men det är inte egentligen min dröm att bli känd som författare, skriva är något jag gillar att göra och gärna skulle vilja kunna försörja mig på. Den som läser min tidiga skrivarblogg blir dock snart varse om att betänkligheter jag har inför kändisskapet. Lite som tjuren Ferdinand som bara vill sitta i fred under sin korkek och lukta på blommorna - skulle jag helst vilja leva i fred i ett liv där jag kan skriva, producera intressanta saker online, hålla utbildningar eller föreläsa, handleda och coacha i en lagom mix.

 

Det jag skriver kan bli så mycket i dagens moderna värld, kanske en tv-serie – eller så blir det en massa digitalt gratismaterial som jag skapar bara för att det känns givande att producera och dela med mig av mina tankar och min kreativitet. Eller så blir det inget alls utan tjänar som enda syfte att vara min hobby och en kul grej för mig att pyssla med när jag vill låta tankarna flyga.

 

Mitt stora projekt just nu

Visionen för mitt projekt PIA är att skriva om personlig utveckling i skönlitterär form, det är för mig väldigt inspirerande och underhållande på samma gång. När jag började skriva min berättelse om Johanna växte den fort men baklänges, första bokutkastet motsvarar nu bok 5 i serien och boken jag därefter började skriva på motsvarar bok 3. Det betyder att jag har mycket skrivet i böckerna jag har framför mig och den växer fortfarande fastän det går långsamt då tiden jag skriver är mycket begränsad (jämte heltidsarbete). Som det ser ut just nu blir det en serie på minst 9 skönlitterära böcker men det kan bli många fler innan ämnena är uttömda och det känns riktigt härligt.

 

Inspirationskällor

En av mina stora inspirationskällor när jag började skriva på mitt huvudsakliga projekt (PIA) var Downton Abbey, även om jag inte skriver historiskt. Senare kom även serien Gilmore girls att inspirera mig vidare. Precis som Kajsa  Ingemarsson (vars författarskap jag beundrar) har jag både en skönlitterär inriktning och en mer klokboks-ambition. Vi får se vad det leder till.

Ett av mina alster som väckte lite uppmärksamhet


Gården vid älven

När jag gick andra året på gymnasiet/komvux 1991 tipsade min svenskalärare mig om att det fanns en novellpristävling på skolan vart annat år som bara elever fick vara med i.


Lilla Eyvind Johnsson priset som delas ut samtidigt som det större Eyvind Johnsson priset delas ut under våren.


Reglerna var frikostiga men begränsande. Jag hade inte själv läst något av Eyvind men att han kom från min hemstad Boden visste jag. Vi skulle alla skriva under pesudonym och det skulle vara en novell (tror det var 1000 tecken som gräns eller liknande).

Till min stora förvåning och stolthet vann jag priset, 1000 kronor och äran. Ännu idag har jag kvar utklippet från dagstidningen i mina gömmor och ännu idag kan man låna min novell på biblioteket i Boden - jag var in och kollade 😊 


Under pesudonymet Viola Blå satte jag mig ner med papper och penna och skrev hela berättelsen i ett svep - den rann bara ut på pappret och när jag var klar, var den färdig. Alltså jag hade mycket svårt för att redgiera eller ens tänka över skrivrelger, jag var färdig. Och ändå nådde den fram, jag vann 😉