Hur ska denna sommar bli?
Sommar en stund på jorden
För mig personligen är det helt underbart att det nu blir sommar, kanske extra mycket så eftersom jag verkligen inte trivs med kylan som vintern bjuder på. Vinter är vackert, ja, men det är inte skönt 😉 samtidigt är sommaren kanske inte heller det jag älskar mest - apropå skönt. Men frånvaron av vinterkyla är det magiska som låter mig leva som bäst.
Nu i mogen ålder är det framför allt förknippat med mer livsenergi, mer frihet och mer glädje. Men det har inte alltid varit så. I vårt moderna Sverige med en relativt kapitalstark medelklass har vi byggt en hets kring sommaren som många inte alls mår särskilt gott av. Många försöker vara på många ställen samtidigt och stressen når sin topp när semestern infaller. Det är allt ifrån upptrappningen av barnens fotbollsträningar till dubbelt boende när vi åker mellan hemmet och stugan, det ska resas och hinnas med i det oändliga - underbart men inte bara skönt. Själva konceptet "hinna med att vila" bär i sig själv sin egen motsättning och brukar funka lika bra som när man ska "skynda sig att somna".
SMHI facit säger dock att det ännu är vår här i norr.
På sommaren lyssnar vi ofta mer på radio av olika skäl, den står kanske på i sommarköket medan vi pysslar med annat eller är bakgrundsljudet i bilen på vår färd. För mig finns det vissa specifika progarm som är särskilt mycket sommar ex. Melodikrysset trots att jag tror det sänds året om så har det blivit sommar för mig eftersom
jag har många fina sommarminnen från när jag sovit över hos Farmor och Farfar - de lyssnade gärna på Melodikrysset på lördagarna och Ring så spelar vi.
I min lite mer vuxna tillvaro blev Sommartoppen ett program som jag aktivt lyssnade på (tyvärr skrotades det 2007) som verkligen tonsatte mina somrar och mitt liv.
Att åka till stugan eller till badstranden, att cykla ned på stan och ta en fika på en gräsmatta i en park eller bara ligga på rygg på en parkbänk och se molnen passera. Att slappna av och göra ingenting eller vara precis så aktiv i sommarvärmen som man själv vill är balsam för själen. Det ger oss tid för återhämtning och vila, friheten från känslan av att vara i hamsterhjulets mitt.
är underbart promenadsällskap.
Att läsa böcker - skriva böcker eller dikter. Att reflektera mera över sitt liv och hur vi har det - vad vi vill uppnå och hur vår progression mot dessa mål ser ut.
Med sommaren kommer halvårsskiftet och det är bra tid att stämma av sina årsmål. I många år har jag personligen satt upp ungefärliga årsmål och stämt av dem i samband med varje kvartalsskifte (ungefär: påsk, midsommar, höstdagjämningen, nyår). Det behöver inte vara massiva planer att gå igenom - snarare är det enklare att både uppfylla och följa upp sina mål om de är enkla, korta och koncisa beskrivningar av vad man vill uppnå.
Photo by Daniel Tafjord on Unsplash
Det finns en liten risk för att även den som vaccinerats kan bli smittad och sprida smittan vidare. Just nu tyder studier på att de vaccin som tagits fram klarar även de nya mutationer av viruset som hittills är kända.
Förr om somrarna samlades vi gärna till både festligheter och festivaler. Gatumarknader och öltält. Många träffade sina nya partners i vimlet och andra reste land och rike kring med sin familj och besökte vänner och släkt. Några reste utomlands till såväl storstäder som landsbygd.
Nu satsar vi på hemester och bygger om hemma. Åker i egen bil till stugan och träffafs i så liten skala som möjligt samma fåtal personer. Så är det i alla fall rekommenderat.
Men i Sverige har många inte tagit restriktioner och rekommendationer riktigt på allvar. När man talar med vänner i andra länder står det klart att den breda allmänheten har förstått allvaret i pandemin något
tydligare med de massiva nedstängningar, utegångs förbud och lockdowns som skett i deras direkta närmiljö. Om det är bättre eller sämre kan inte jag avgöra, det har varit ganska skönt att leva i Sverige under denna tid, det mesta har funkat och eknomin har inte påverkats lika mycket för enskilda vanliga människor som i andra länder. Det är som det är och vi hoppas att det inte blir värre.
Photo by Edwin Hooper on Unsplash
På väldigt kort tid har vi sett medborgarna i vårt land ta ett kvantumkliv in i den moderna tid vi lever i. Fler har skaffat BankID, fler använder internetbaserad direktkommunikation i form av Skype eller Facetime och motsvarande för att prata med sina nära på
distans. Vi deltar i begravningar och andra högtlidliga ceremonier i kyrkans värld digitalt på distans. Och vi jobbar hemifrån som aldrig förr. Utbildningar både internt i företag och på vanliga skolor sker i huvudsak på distans och vi lär oss samarbeta och nätverka utan att träffas i verkliga livet. Det i sin tur bidrar till en social förändring, hur vi som människor anknyter till andra går till och vad som
fordras för att vi ska känna förtroende eller att vi har ett socialt utbyte. Plötsligt har världen hunnit ikapp appar som Kry mfl - det känns inte längre helt knasigt att träffa en läkare eller psykolog i en app (även om det finns mycket mer att önska när det gäller sekretess och finansiering av såna tjänster). Våra möjligheter att träffa kärleken har också begränsats, vilket säkert gett en uppsving
för dejtingappar och sånt. Men hur känns det då?
Känns det opersonligt eller börjar det på allvar kännas okej och normalt? Det nya normala som vi utvecklat så raskt är troligen här för att i ganska stor mån stanna. Kan vi leva så och ändå bevara känslan av kvalitet i våra liv?
Vi längtar efter att resa igen, gå på konserter och festivaler. När världen öppnar upp hoppas vi!
På SVT play finns nu en Norsk dokumentär som speglar elva unga personers liv under pandemin. Vi har hört många vittnesmål under året som gått från äldre som blivit än mer isolerade och de människor som redan innan pandemin hade det svårt med social samhörighet. Det kan vara värdefullt för någon om vi sträcker ut en hand för att mötas - tillsammans kan vi hantera allt mycket bättre.
I samarbete har Google och Arbetsförmedlingen skapat en webb-plats där alla helt gratis kan ta del av utbildningar som
syftar till att hjälpa till med digitala vardagskunskaper, och ligger ungefär på grund- och medelnivå. Även om en av grunderna till satsningen är att stötta människor som söker jobb så finns det väldigt mycket där som är värt att lära sig för alla som vill bli lite tryggare i sin användning av Internet.
Att umgås med de man redan känner i nya kanaler är en sak. Det många beskriver som svårare är att knyta nya kontakter på distans. De dejting tjänster som finns underlättar romantiska kontakter men ger inte riktigt rätt ingång för att hitta nya kompisar. Det som blivit allt vanligare och mer socialt okej är att via sociala media så som Facebook eller ämnesforum skriva vidare med andra som finns där. Det är en öppen dörr.