Sjuk nu igen?

Varje gång vår kropp påminner oss om att vi lever fel - att vi slarvat med oss själva eller att vi prioriterat oss själva för lågt har vi chansen att t vakna upp och börja ta oss själva  på allvar.

Man behöver inte bli sjuk om man är lyhörd till sina egna behov.


Det är ett vanligt förekommande tema i många självhjälpsböcker som publicerats de senaste decennierna.


Självklart är inte alla former av sjukdom självförvållade - saker händer i våra liv som vi inte kan förutse eller hållas ansvariga för. Men alla former av läkande kan påverkas av hur lyhörda vi är för kroppens signaler och hur vi tar hand om hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Och om du verkligen stannar upp i känslan av ansvar och begrundar din egen lyhördhet för kroppens signaler så kan du liksom jag komma fram till att du ofta gått blundande rakt in i sjukdom vid många tillfällen i ditt liv.


En sak som slog mig nu när jag precis varit sjuk på ett väldigt konstigt sätt var att symptomen och det man känner, tänker och även yrar om när man är mitt i symptomstormen ger viktiga ledtrådar till hur man hamnade i detta.  För mig var detta ett wake up call som jag verkligen behöver förvalta - eftersom flera av mina största rädslor var aktiverade och några som jag inte varit medveten om att jag bar omkring på också framträdde allt tydligare.


När man ligger och dåsar i hög feber spelar hjärnan många trick med en och kan övertyga en om saker som inte har ett uns av sanning. Men det som skrämde mig mest var att min hjärna inte fungerade, jag orkade inte tänka - hade svårt att hänga med i något som sades på tvn, jag kunde inte fokusera ögonen så pass att jag kunde läsa.


Igår vaknade jag (dag 4) och var helt stressad och full av skam över att jag inte gjort inlämningarna i den utbildning jag påbörjat, som jag så storvulet hävdat att jag visst kunde klara av vid sidan av mitt övriga jobb och liv. Jag klandrade mig själv stenhårt över hur jag av lathet förträngt dead line så att jag nu måste försöka få kontakt med läraren och se om sen inlämning kunde reparera skadan. Allt var så ofantligt levande, detaljrikt - jag var helt inne i tankarna på mitt paper och delarna i studien jag behövde färdigställa för att kunna lämna in om läraren (som också var i levande minne, jag vet exakt vem han är, såg honom framför mig i de föreläsnings- sammanhang som ingått i kursen) sa att jag fick lämna in. Egentligen visste jag när jag vaknat att jag inte påbörjat denna kurs, men ändå behövde jag logga in på universitetet för att verkligen se att jag inte fanns listad på kursen för att kunna övertyga mig själv. Jag var skräckslagen inför tanken att min hjärna kunde plantera falska minnen i mig och få mig att tro att något har hänt som inte har det, var det då andra minnen jag har som också är falska? Dagarna med feber då tankarna flutit omkring och inte riktigt kunnat fastna på något sorterade sig nu i längre strängar av tid och jag kunde läsa, kunde tänka och ifrågasätta mitt tänkande igen. Även om det var utmattande så hade min hjärna startat upp igen. Det tog mig flera timmar att komma ner i ångestnivå. 


Idag (dag 5) är febern helt borta, men flera av de fysiska besvären kvar i kroppen - jag övar i lyhördhet och försöker förstå vad det är min kropp behöver och svara upp mot de behoven. Minut för minut, timme för timme.

Har du för vana att köra över dig själv?

  • Du känner dig trött, men tar en kopp kaffe till för att orka köra på
  • Huvudvärken börjar smyga sig på men du tar en tablett och biter ihop till den gått över och jobbar vidare
  • Innerst inne vill du skrika NEJ men det vore oartigt så du ställer upp
  • Det är fredag kväll och äntligen ska du få lite fritid, tid att göra just det du själv vill. Med ostbricka, lite vindruvor och ett glas vin har du laddat upp för en mysig filmkväll, men somnar. Bittert vaknar du upp i tid för att blåsa ut de levande ljusen och ställa undan osten, när det är för sent att se om filmen och få din stund.
  • Det möte du är på känns som fel forum för dig, ingen lyssnar, alla är idioter - men du stannar kvar för att du har förstått att det förväntas av dig att vara där
  • Egentligen vill du komma dig ut på en promenad, det kliar nästan i benen på dig och blicken dras hela tiden till fönstret för där ute lyser solen. Men du orkar inte, du kommer ändå inte hinna gå den runda du vill innan det är dags att laga middag.
  • Egentligen mår du bra och allt i livet är okej, men inom dig river en rastlöshet, du blir lätt irriterad och känner dig besviken på dig själv för att du inte kan vara tacksam för hur bra du har det.

Känns det diffust och förvirrande?


Ofta är det just det eftersom vi inte har lyssnat - utan när vi väl börjar känna att något är på tok så är det många olika larm som börjat ljuda.


En vag känsla av frustration eller obekvämlighet som du inte riktigt får grepp om, en vag känsla av motstånd i magen (gut feeling) eller att man upplever att ens fokus dras till det negativa i en situation - är svårt att lyssna in. Visst hade det varit enklare om kroppen gav dig en örfil *smack* så fort du var ouppmärksam på dina egna behov och fick dig att genast korrigera. Då skulle du ha förmånen att bara ta tag i ett behov åt gången, dvs just det som du i den innevarande stunden är påväg att negligera.


Men om du är som jag - mitt i livet, så har du förmodligen både uppfostrats till och utifrån dina egna värderingar och prioriteringar drivit upp förväntan på dig själv, dina prestationer och din syn på vad andra har rätt att förvänta sig av dig så högt att det inte finns utrymme för att sätta dig själv och dina behov före uppfyllandet av allt detta viktiga.


Detta är ännu en av de läxor man behöver upprepa många gånger i livet - särskilt om man låter det man lärt falla i glömska om och om igen.

Reflektionsfrågor:


  • Uppfattar du din kropps signaler om att du är trött?
    • Hör du skillnad på när den är trött fysiskt och behöver sitta/ligga eller sova - och när den är psykiskt trött och behöver tystnad/frånvaro av stimuli?
    • Hur känns det i dig när du är socialt trött och behöver få vara ifred, ensam och göra något specifikt du längtar efter att göra eller att göra ingenting alls?
    • Hur hanterar du vanligen dessa tre olika typer av signaler på att du är trött?
  • Uppfattar du din kropps signaler om att du behöver näring?
    • Känner du hunger och mättnadskänslor rent fysiskt när det är mat du behöver ge din kropp?
    • Känner du dig törstig på vatten när din kropp behöver vätska?
    • Hur känns det i dig när du är understimulerad eller har behov av själslig näring?
    • Hur hanterar du vanligen dessa tre typer av signaler?
  • Är du lyhörd och agerar direkt på din kropp akuta signaler som smärta, kissnödighet, bajsnödighet?
    • Hur hanterar du vanligen dessa tre typer av signaler?


Det är ett evighetsprojekt att träna sin lyhördhet för sina egna inre signaler och alltid för tidigt att ge upp - livet ger oss diagnostiska prov på detta med jämna mellanrum 😉


Det finns ett intressant avsnitt i boken Finn din egen polstjärna om just detta - att höra signalerna kroppen ger.