Rekommenderar www.bokus.com eller www.adlibris.se eller www.bibblo.se där jag lånar ljudböcker.
Boktipsen på denna sida (från 2021)
Boktipsen på denna sida (från 2023)
Boktipsen på denna sida (från 2022)
En dag på jobbet hörde jag medarbetarna prata väldigt engagerat om en bok för att sedan plödsligt tysna. Det gjorde mig nyfiken, vad var det för bok och varför blev de så tvärt tysa? Och vad var det för andlös spänd känsla som laddade luften i rummet i frånvaron av småprat?
Boken de pratade om var just denna, Flyga drake, som utspelar sig i Afghanistan och på ett fantastiskt gripande och engagerande sätt skildrar livet för två pojkar. Den grep mig från tredje sidan och drog mig genom hela berättelsen i rekordfart. Jag insåg att mina medarbetare blev tysta för att en av deras kollegor som själv flytt från Afghanistan kom in i lunchrummet, efter att ha läst boken förstod jag tystnaden - laddningen i luften som jag känt av utan att förstå var respekt blandad med välvilja.
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar.
Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han. När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
Succé serien fortsätter
Som det Outlander fan jag är har jag denna hektiska vinter verkligen njutit av de två tegelstenarna som är det nyaste tillskottet från Gabaldon, nu översatt till svenska och tillgängligt i bokhandlarna.
Böckerna är underbara - och även om TV-serien är bra och gestaltar böckerna förträffligt så är det en särskild typ av behållning när man tror sig läsa på papper😊 detta är den 9:e delen i serien (649+766 sidor) och Diana skriver på den 10:e.
I det förflutnas trygghet vilar många faror I den nu klassiska romanen Främlingen gör sjuksköterskan Claire Randall en ofrivillig tidsresa från 1940-talets Storbritannien och hamnar i 1700-talets Skottland. Där träffar hon sin make Jamie Fraser, som hon sedan tvingas lämna under det Jakobitiska upproret 1746. Nu kan den amerikanska revolutionen återigen splittra paret.
Året är 1779 och äntligen har Claire och Jamie återförenats med sin dotter Brianna, hennes man Roger och deras familj. Men den annalkande amerikanska revolutionen hotar idyllen på Fraser s Ridge. Tilltagande spänningar och skilda åsikter mellan arrendatorerna tyder på att kriget snart kommer att nå även dem. Brianna och Roger oroar sig över vilka spår de lämnat i sin egen tid och när 1700-talets faror, sjukdomar och stundande krig gör sig påminda börjar de ifrågasätta sitt beslut att resa tillbaka. Unge William tampas med upptäckten av hans fars sanna identitet och söker svar på vad som har hänt hans kusin, men även vad som väntar honom själv.
Detta var en rätt svår bok av Kajsa Ingemarsson tyckte jag. Den är annorlunda skriven och även om berättelsen på flera sätt väckte andra reflektioner och var fashinerande så hade jag lätt för att tappa tråden. Det kan mycket väl vara så att det beror på mitt personliga läge och att den inte fått fullt fokus när jag främst läst den på bussen medan jag pendlar.
Han kallar sig själv Greven, en bokstavligen odödlig gestalt som med humor, elegans och en nypa provocerande uppriktighet delar med sig av erfarenheter från sina många liv. Vare sig han befinner sig i det gamla Egypten, i revolutionens Frankrike eller i självaste gudarnas boning förmedlar han sina berättelser med en aldrig sinande empati och förståelse för människans villkor.
Hans önskan att hjälpa, guida, undervisa och med egna exempel visa hur även den snårigaste väg så småningom leder till upplysning, är lika underhållande som full av förtröstan.
Att landa som en tranaär en bok genomsyrad av hopp, kärlek och tidlös visdom.
Rekommenderad feel good
En kollega på jobbet hörde att jag gillar historiska romaner som känns bra, hon gav mig en trave av Jojo Moyes romaner och detta var den första jag greppade. Den var precis så härlig som jag behövde här och nu, underhållande och mysig samtidigt som den gav en intressant verklighetsskildring av glesbygdsliv i USA
Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet.
Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem.
En smart, intressant bladvändare som verkligen engagerade mig. Skön underhållning med oväntade vändningar och i härlig Lucinda stil. Efter att ha läst de Sju systrarna och nu även Atlas - den avslutande delen i serien som Lucindas son skrivit färdigt sedan hon avlidit är jag nöjd i själen. Det är så otroligt tråkigt att hennes underbara produktion av böcker upphört.
Kärleksbrevet är en spännande roman om en kunglig skandal och oförlåtliga svek av författaren till serien om de sju systrarna.
När sir James, en av sin generations främsta skådespelare, avlider 95 år gammal, efterlämnar han inte bara en förtvivlad familj utan också en hemlighet som är så chockerande att den skulle kunna skaka det brittiska etablissemanget i grunden.
Joanna Haslam, en ambitiös ung journalist, får i uppdrag att bevaka skådespelarens begravning. Joanna hamnar bredvid en gammal kvinna, som senare skickar henne ett hemligt brev. Joanna börjar skala av lagren av lögner som omslutit hemligheten i över sjuttio år, och inser snart att det finns starka krafter som kommer att göra allt för att hindra henne från att avslöja sanningen. (text: bokus.se)
Eftersom jag gillade den första Jojo Moyes boken jag blev rekommenderad prövade jag nu ytterligare en, denna gång som ljudbok. Uppläsaren var fantastisk och berättelsen riktigt underhållande och bra - lämnade en god känsla precis som alla feel-good böcker bör 😊 lite utmanande var det dock i formatet ljudbok när uppbyggnaden växlar en del perspektiv, men lyckas man fokusera lika väl som när man läser en pappersbok är det inget problem (bekymret låg enbart i hur jag var aktiv i mitt lyssnande eller inte)
Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor. Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen.
Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft. Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt. Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.
Under sommaren längtar jag alltid efter lättsam feel good, så jag fångade in denna bok som är skriven av samma författare som skrivit böckerna om Sonja - vilket jag hoppades skulle vara ett säkert kort. Och jag hade ganska rätt. Det var en underhållande, intressant och trevlig feel good - Åsa är duktig på att skriva lite lagom småspännande alltså en intrig som inte bygger på kriminalitet/mord och sånt men ändå trasslar lagom så att man får lite känslan av att något behöver nystas upp för att allt ska bli tydligt. Med oväntade vändningar och givetvis ett riktigt bra slut.
Ny feelgoodroman av författaren till succéböckerna om Sonja!
Nikki trivs med livet hemma på hästgården Gyllentofta och skulle inte byta ut det mot någonting. Där har hon sitt stora hus, skogen, sjöarna, åkrarna och de älskade hästarna. I grannbyn bor hennes bästa vän, prästen Annie, som med jämna mellanrum lämnar sin församling och kommer till gården tillsammans med hunden Winston. Mer än så behöver inte Nikki för att vara tillfreds.
Hon lekte av sig när hon var ung och gjorde allt som unga kvinnor ska göra då. Nu vill hon bara förvalta familjens egendom. Hon uppskattar det hårda arbetet i stallet och de långsamma galopperna längs med bäcken. Att middagen oftast äts i ensamhet är inget problem. Hon är ändå så trött när hon ätit klart att det enda som återstår är att stupa i säng.
Men så dör hennes gamla pappa, han som lämnat gården för solen på Mallorca, och allt vänds upp och ner. Det som skulle bli ett okomplicerat arvskifte mellan en far och hans enda barn blir istället en bitter tvist mellan Nikki och familjemedlemmar hon inte ens visste fanns. Plötsligt är det vanligtvis så ensliga Gyllentofta fyllt av människor som vill ha en del av kakan. Hästgården, huset på Mallorca och sommarstället på västkusten.
Mitt i allt detta blir hon våldsamt förälskad. Det är en omöjlig och komplicerad relation och till sist måste hon välja. Kärleken eller gården. Hon kan inte få både och.
Bild och boktext: Bokus
Egentligen läser jag i stort sett inte deckare då de ofta skildrar negativitet, hemskheter och sådant som bidrar till att jag/läsare generellt kan luras att se mer negativt på världen, oroa sig mer, förlora trygghetskänsla osv. Men när vi så i den lilla stad jag bor har en kvinnlig författare som med sin debutroman slår igenom, vill jag självklart både läsa för att "ha läst" och för att genom mina bok-köp bidra till hennes författarskap.
Alla tre böckerna i serien var bra, spännande och fängslande - det kändes lite udda när ortsnamn och glimtar av beskrivningen var sådant jag kände igen från hemma (även om den konstnärliga friheten hon med rätta tar sig gör att det ändå är lika främmande som om allt utspelade sig någon helt annan stans). Berättelserna håller, de har också en djupare klangbotten där det som utspelar sig i böckerna väcker reflektioner kring stort och smått.
Det är 22 minusgrader ute när en man hittas död och lemlästad på isen. Den döde identifieras snart och det visar sig vara få personer som sörjer honom. När Idun Lind ska utreda fallet får hon hjälp av Tareq Shaheen. Det blir en utredning som tar dem till en värld fylld av pengar, våld och makt. En värld där unga kvinnors liv är en handelsvara.
Många år tidigare får vi följa Peter och Silje, två barn i utkanten. Peter är ett ständigt mobbningsoffer i skolan, Silje en flicka som bara önskar att få bli lämnad ifred. De bildar starka vänskapsband och varje dag blir en ny dag då de kan överleva tillsammans. Till sist knyts nu och då ihop och blir till en intensivt spännande kriminalroman där värdet av ett människoliv väger alltför lätt. Åskmakaren är den andra boken om kriminalinspektör Idun Lind och hennes kollegor vid gruppen för grova brott i Luleå.
En trevlig romantisk serie med lite övernaturliga inslag och mycket anekdotisk skildring av Irland på ett sätt som får mig att längta till ett framtida besök i en lantortspub någonstans på Irland.
Alla tre böckerna i serien var bra, Nora gör mig aldrig besviken (tidigare inlägg jag skrivit om henne). Den överliggande storyn som knöt ihop dessa böcker var lite tjatig dock - men det var härligt att följa en syskonskara på detta sätt.
Jude Murray, psykolog och lärare vid universitetet i Chicago, är på väg att förlora fotfästet i tillvaron. Hon chockerar sin omgivning genom att säga upp sig och fara till Irland, där hon har sina rötter.
Genom sina släktband kommer Jude rakt in i det irländska bylivet. Hon lär sig legenden om lady Gwen, som tre gånger avvisade prinsen och därför blev dömd att vara ensam.
Bland Judes nya vänner finns ägarna till puben, de tre syskonen Gallagher. Den äldste brodern har efter ett äventyrligt liv slagit sig till ro. Han blir nyfiken på amerikanskan och gör sig ärende till hennes stuga. Men hon är kylig och avvisande...
Solens diamanter utgör första delen i Nora Roberts nya trilogi, och gick direkt upp på första plats på den amerikanska bestsellerlistan när den kom ut med en upplaga på två miljoner exemplar.
Serien består av 3 delar
Detta är en bokserie som jag önskar att alla läste innan de såg filmerna, även om jag vet att det är kört för de allra flesta. Men framför allt första boken Da Vinci koden gav så oändligt mycket mer än filmen, så pass mycket mer att jag hade svårt att förstå hur någon kunde fatta storyn om de bara såg filmen 😊 vilket fick mig att sitta och förklara berättelsen hela vägen för en person som såg den för första gången tillsammans med mig.
Böckerna är alla jättebra, tankeväckande, spännande bladvändare och som sagt rikare än filmerna på många sätt.
Del 1 - Änglar och demoner
Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol ? ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.
De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta.
Ännu en härlig roman har översatts av den fantastiska författaren Lucinda vars produktion jag hade önskat aldrig skulle upphöra. Det som gör Lucindas författarkap så storslaget är att hon kan beskriva relationer i världar jag aldrig besökt på ett så levande sätt att det känns som att jag förstår, ser och upplever på riktigt. Böckerna sprider inspiration men har också frön som väcker reflektioner i ens eget liv utan att det kanske var avsett. Det är lättare att andas, se ljust på sitt eget liv och att mys & må gott när man läser - när det är en av hennes böcker man läser.
Den italienska flickan är en dramatisk och gripande kärleksroman om Rosanna Menicis resa från Neapels bakgator till världens största operascener.
Rosanna Menici växer upp i Neapel, som dotter till fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. Vid elva års ålder möter hon för första gången den begåvade operasångaren Roberto Rossini, mannen som kommer att förändra hennes liv. Under åren som följer flätas deras öden samman av den passion de känner för sången och av den allt uppslukande kärlek som uppstår mellan dem. En kärlek som kommer att få följder för alla som de älskar.
Med det sköna Italien som fond utspelar sig en oförglömlig kärlekshistoria om besatthet och svek, och den svåra utmaningen att finna sig själv och sin egen lycka.
(Bild och boktext: Bokus)
Jag har en längtan efter att hitta en serie lika förtrollande som Downton Abbey och då är det naturligt att söka sig till Julian Fellowes. Denna bokserie lyssnade jag på via Storytel och uppläsaren var förvisso behaglig men inte riktigt fängslande, storyn bra och underhållande men blek i jämförelsen med DA (å andra sidan är all jämförelse endast en garanti för att bli besviken) 😊
Societetsliv i 1800-talets London av skaparen till Downton Abbey. Belgravia är berättelsen om en hemlighet. En hemlighet som nystas upp bakom de eleganta portarna i Londons mest exklusiva kvarter. Det är 1800-tal moderna tider, då till och med en nouveau riche industrialist som James Trenchard och hans hustru Anne börjar få tillträde till de fina salongerna. Men vad har de för hållhake på Lady Brockenhurst, som tillhör en av landets äldsta familjer? Historien tar sin början kvällen innan slaget vid Waterloo 1815, på hertiginnan av Richmonds numera legendariska bal, där två familjers liv förändras för alltid ...
I Belgravias tre delar får vi följa relationer, ambitioner och romanser i societetens vackra salonger såväl som i tjänarmatsalen en trappa ner. Julian Fellowes, som ensam skrev alla avsnitt av Downton Abbey, lyckas än en gång fängsla oss med sin berättarförmåga.
Riv loss i midvintern med en fantastisk trilogi av Stieg Larsson
Redan första boken i Millenium trilogin grep mig med stålklor från första kapitlet. Sen var det bara att låta sig svepas med. Spännande, hissnande, förargande och lite kittlande mot nästan romantik och medkänsla. Ett av dessa klassiska exempel där böckerna är sjukt mycket bättre än filmerna (som också var bra).
Jag har läst originaltrilogin och den första av Lagercrantz, det som fängslar mig är karaktärerna och Stieg Larssons språkbruk som liksom suger in en i storyn - det gör att jag varmt rekommenderar de första tre böckerna. Fortsättningen i bok fyra blev ett annat språk som inte riktigt matchade min upplevelse av tidigare böcker - kanske är den bättre, mer litterär och något man vänjer sig med. De efterföljande böckerna har goda recensioner från andra, så de är säkert bra de med 😊
"Folk har alltid hemligheter. Det handlar bara om att lista ut vilka."
Lisbeth Salander
För fyrtio år sedan försvann den unga Harriet Vanger spårlöst. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag av industrimagnaten Henrik Vanger att ta reda på vad som hände Vangers systerdotter. Blomkvist tar hjälp av Lisbeth Salander - en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher. Tillsammans är de snart en mörk och blodig familjetragedi på spåren.
Den första boken i Stieg Larssons Millenniumserie, succéfenomenet som sålt 100 miljoner exemplar världen över. Stieg Larssons tre romaner i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen. Stieg Larsson avled 2005 och hann inte uppleva den globala succé böckerna gjort, med miljontals läsare som tagit Blomkvist och Salander till sina hjärtan.
Först ut (på min radar) med humor baserat på riktigt gamla människor var Jonas Jonasson med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den rekommenderar jag som lättasam humoristisk läsning när vi behöver vila från allvaret.
Den andra boken i temat jag läste och uppskattade var denna ursköna bok Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist
Lite tjatigt blev det på marknaden med alla möjliga som ville spinna vidare - men dessa två läses med läsnjutning.
Att läsa denna bok har gjort mig nyfiken på att läsa Alex helt skönlitterära böcker
Med en farhåga att de är omskrivningar av samma tema som Bränn boken. Det är i sig vanligt och inte fel att skriva som en form av livs-terapi, men precis som Alex själv beskriver att två av författarna han tar upp i Bränn boken bygger sitt hela författarskap på samma historia i olika skepnader så kan det bli tjatigt.
I min värld har Alex Schulman varit en radioprofil, någon jag inte alls tänkt på som en författare. Men efter en rekommendation av en kollega plockade jag upp och läste denna bok. Det är en spännande och bra skildring av hans eget sökande efter rötter. Att Alex gav sig i kast med detta sökande föddes ur en självreflektion där han på ett öppet och sårbart sätt beskriver hur hans närstående uppfattar honom. Beteenden som han har som i hans dagliga liv ger oönskade effekter som han fram till dess varit blind för.
Berättelsen är bra skriven och känns just som en berättelse även om den är självbiografisk, den blir både spännande och berörande. Däremot går grundantagandet som Alex gör emot min syn på orsaksförklaringar i vårt dagliga liv, att vi i släkthistorien skulle kunna finna förlösningar till våra egna beteenden är inte hela lösningen, någonsin, för någon.
Tre tidsperspektiv. Två generationer. En hemlighet.
Efter ett uppslitande gräl inser Alex att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988, och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt.
I BRÄNN ALLA MINA BREVväver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.
(Bokbild och text: www.bokus.se)
Svensk historisk Romance - Överenskommelser
Jag såg ett tv-kultur inslag för många år sedan (2012) om att vi saknade svenska författare i genren Romance, men att nu hade Simona Ahrnstedt kommit ut med en bok som inte bara var romance utan även historisk. Eftersom jag gillar historiska romaner beställde jag första boken i vad som visade sig bli en serie. Simona har därefter skrivt fler, även böcker/bokserier som utspelar sig i modern tid. Jag gillade boken och läste serien med god behållning, hon är klart vassare än många utländska författare i genren så det är inte lika lättsmält/nonsens som en klassisk Harlequin roman - vilket för min del är gott betyg. Hennes övriga böcker har jag inte läst än.
Med det sagt är det ännu inte omöjligt att jag gör ett ryck när min läslista töms och jag längtar efter lite mer romantik 😍
Böcker i serien: Slottet Wadenstierna
Andra serier av Simana Ahrnstedt
När nu hösten dragit igång har jag inte hunnit läsa mer än ytterligare en Nora Roberts som jag tidigare skrivit om (titel denna gång: Havets safirer, del 3 i en serie). Men så läst jag en av gratistidningarna i Boden om denna nya författare som lever och verkar just i Boden. Deckare som utspelar sig här. Nu har jag beställt boken och framöver kommer jag redigera denna text.
Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.
Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.
Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.
Befriaren är en stark, välskriven och oerhört spännande kriminalroman. En berättelse där konsekvenserna av en kontrollerande och våldsam förälder når långt in i framtiden. Och där frågan om vuxenvärldens ansvar mot barnen ständigt är närvarande. (text: Bokus)
Böckerna i serien
Personligen tyckte jag att bok 3 var bäst, så förhoppningsvis fortsätter serien.
Vi är alla olika och i olika perioder i livet vill vi ha olika typ av underhållning
Just denna författarinna Nora Roberts är en sådan som kunnat följa mig genom livet, till och från när jag känt att jag velat ha en bra berättelse - något levande och fängslande som ändå inte kräver för mycket av mig har jag ofta vänt mig till henne.
Denna serie är en som gjort mycket stort intryck på mig och finns med som inspiration i mitt eget skrivande. Jag hade påbörjat min egen bokserie när jag kom över denna - men hennes sätt att skildra en grupp väninnor i dessa böcker gav mig gott om bränsle på inspirationselden 😊
Mitt första möte med Nora var på den tiden när jag konsumerade en påse
Harlequin-romaner per sommar, hon är en av USA-s mest produktiva författare med fler än 190 böcker utgivna och mängder av dem finns översatta till Svenska. Hennes namn är för mig ett varumärke som jag känner tillit till, vill jag ha något gott att läsa och ögonen glider över en bokhylla må det vara på bibblo eller på lokala Kupan - ser jag hennes namn så greppar jag boken.
Bröllopssviten (som serien ovan heter)
En tafatt men charmig lärare är verkligen inte typen som Mac Elliot blir kär i. Men en liten flört är kanske precis vad hon behöver. Allt för att slippa dras in alltför mycket i alla sockersöta bröllopsbesvär som hon ständigt utsätts för. Hon är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen "I nöd och lust" tillsammans med sina närmaste väninnor; Emma, Parker och Laurel. Aldrig kan hon väl ana att en liten flört med den trygge och pålitlige Carter kan leda till något djupare. Helt oväntat drabbas Mac av en förälskelse större än hon kunde drömma om. Men är kärleken hållbar, hon som alltid behöver omväxling... SOM EN DRÖMBILD är första delen i en ny charmig romanserie av Nora Roberts. (Text: bokus.se)
Nora Roberts
Nora Roberts böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar över hela världen, varav 5,5 miljoner bara i Sverige. I USA påstår man att det var fjärde sekund säljs en bok som är skriven av henne. Hon har gett ut mer än 200 böcker, och hennes romaner kommer ut i 34 länder. Hon toppar ständigt bästsäljarlistorna i hemlandet USA.
Nora Roberts är född 1950 i Maryland, där hon också växte upp och bor än idag. Hennes författarkarriär började då honsom 29-årig hemmafru med två små barn blev avstängd från yttervärlden av en våldsam snöstorm. För att fördriva tiden gjorde hon dåsitt första försök att skriva en kort, romantisk roman. Noraär mycket disciplinerad och skrivervarje dag nonstop från klockan 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen. Hon gör alltid mycket grundlig research inför sina böcker när det gäller allt från miljöer till faktauppgifter. Hennes hjältinnor är starka, självständiga ochintelligenta kvinnor - "annars är jag inte intresserad av att berätta deras historia", som hon själv sagt. Noras romanerkännetecknas också av kvick dialog, rapp humor och passionerad kärlek.
Bild & text: Albert bonniers förlag
Det är spännande med berättelser som utspelar sig någon helt annan stans än i vår vardagliga värld. Denna bok tar plats i Hong kong och Kina, där jag själv aldrig varit. På samma fina sätt som i Burma-serien beskriver Jan-Philipp både skeende och tankarna hos karaktärerna i denna berättelse, även om den inte är lika berörande som Konsten att höra hjärtslag är den en helt ny typ av deckare som känns betydligt mer tilltalande än de vanliga nordiska/västerländska eftersom boken ger fler dimensioner. Alltifrån en vinkel som beskriver hur det är att leva i ett land där korruption och maktmissbruk fortfarande är vardag och en historisk vinkel som gör mig nyfiken på Kinas historia. En bok som stimulerar till ökad förståelse för och eller vilja att lära sig mer är en riktigt god bok - särskilt när denna stimulans är rent underhållande och fängslande som vilken annan populärkultur som helst.
Viskande skuggor är både en spännande thriller och en engagerande kärlekshistoria. Det är första delen i en serie som utspelar sig i dagens Kina, en fascinerande miljö som succéförfattaren Jan-Philipp Sendker känner väl efter många år som korrespondent i Asien.
Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så rena som möjligt. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit - och i värsta fall mördats - under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld, en värld som befolkas av människor som inte väjer för någonting.
Böckerna i serien
Familjerna på Cavendon Hall, del 1 1913-1918
Kvinnorna på Cavendon Hall, del 2 1926-1939
Krigets vindar över Cavendon Hall, del 3 1938-1945
Hemligheterna på Cavendon Hall, del 4 1949-1950
Min läs-relation med Barbara sträcker sig långt bak till min ungdom, hon skriver ofta och gärna om kraftfulla kvinnor på ett inspirerande och mysigt sätt. Denna bokserie utspelar sig i början av förra århundradet och även om persongalleriet är stort så är det lättsam läsning. Och precis som andra historiska romaner bjuder den på lite andra vyer från kända historiska perioder.
Kärlek, hemligheter och hämnd en storslagen berättelse om två familjers öden.
Cavendon Hall familjegodset i Yorkshire i England har varit släkten Inghams egendom i flera hundra år. Familjen Swann har varit tjänare på godset nästan lika länge. Sida vid sida har de delat glädje och sorg, hemligheter och skandaler.
Första världskriget är i annalkande och familjerna ställs inför utmaningar de aldrig kunnat föreställa sig. Relationerna sätts på prov, lojaliteter betvivlas och hemligheter kommer upp till ytan. När ovissheten om framtiden är som störst är en sak säker: familjerna kommer aldrig mer vara desamma.
Barbara Taylor Bradford föddes i England och arbetade som journalist innan hon slog igenom med Inte för vinnings skull. Romanen blev omedelbart en storsäljare. Hon räknas som en av de bäst säljande författarna någonsin med flera miljoner sålda exemplar. Hennes romaner har översatts till över 40 språk och sålts i mer än 90 länder. I dag bor Barbara i New York med sin man.
Jag rekommenderar varmt även böckerna om Emma Harte som var serien som växte fram efter genombrottsboken Inte för vinnings skull. De är lite svårarer att köpa - men finns på de flesta bibliotek.
Någon rekommenderade mig att läsa böckerna om Sonja - vid första anblick lät de inte särskilt lockande. Men med julklappen jag fått av min arbetsgivare gjorde jag investeringen i alla fyra böckerna och de var verkligen fantastiska. Jag verkligen älskar böcker som lämnar en känsla av att allt är möjligt och att livet är värt att leva fullt ut 😍
En härlig, romantisk komedi om tre kvinnor i femtioårsåldern som rycks upp från sina liv och tvingas börja om på nytt under mycket ovanliga omständigheter. Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte heller planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det. I hennes testamente hade hon däremot planerat allt för sina väninnor, Maggan, Rebecka och Susanne, som chockas rejält av hennes död. De får dela på allt - alla miljoner och alla spännande investeringar. Men först måste de uppfylla vissa villkor ... Vill och kan de göra Sonja till viljes?
Böckerna i serien
Så om du inte redan har fullt på din mys-läs-hylla så rekommenderar jag dessa med värme.
Underbara Lucinda Riley har i denna roman lyckats trollbinda mig minst lika bra som genom de sju böckerna om De sju systrarna.
Efter trettio år kommer Greta Marchmont tillbaka till Marchmont Hall, ett ståtligt hus som ligger idylliskt beläget mellan de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.
Till önskelistan läggs nu de senast översatta böckerna av Lucinda:
Och en vacker dag kommer uppföljaren av de Sju systrarna om deras Pa Salt.
När min kollega rekommenderade denna bok lät den inte riktigt som något för mig. Men jag hittade den i bibblo appen och började lyssna till den under min jobbpendling och mina promenader. Lugnt kan jag konstatera att det var en väldigt skön bok - som under ytan bjuder på sunda reflektioner om min egen kropp, om relationer och om att våga göra något helt galet bara för att det kan vara kul eller stimulera livet så att man hittar tillbaka till känslan av att faktiskt vara levande.
Alla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.
Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.
Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.
Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.
Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com
Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.
Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.
Je m'appelle Agneta är en fantastiskt rolig, sorglig och rebellisk feelgoodroman om att ta kontrollen över sitt liv och våga vara den man är. Den är sprängfylld med värme, känslor och dråpliga dialoger. Kulturkrockarna och känslan av att hitta hem är underbart skildrade och romankaraktärerna så kärleksfullt tecknade i all sin mänsklighet att man inte kan annat än älska dem. ... en höjdare i sin genre. Helhetsbetyg: 5. Bibliotekstjänst
Läsning som underhållning började för väldigt många med Sagan om Isfolket
Jag hade en period som barn då jag läste mycket böcker men så kom jag av mig, det var sedan i 9:an när vi fick läsläxa att läsa något för nöjes skull och läraren föreslog första delen av Sagan om Isfolket som jag återfann den njutningsfulla tillfredsställelsen av att låta mig dras in i böckernas bildlösa värld.
Bra historier blir så mycket bättre när våra hjärnor får skapa bilderna själv och det stimulerar kreativitet och livsnöjdhet på ett helt annat sätt än filmer, serier och teater - även om det också är både underhållande och stimulerande.
Har du aldrig läst för nöjes skull? Kanske länge sedan du läste? Prova del ett av Sagan om Isfolket: Trollbunden. Jag kunde inte släppa boken, girigt gick jag vidare till bok 2 Häxjakten och sedan började en hetsig jakt för att få tag i nästa. Serien är 47 böcker lång och finns nu både som textböcker om ca 250 sidor vardera och som ljudböcker (inom de flesta av ljudbokstjänsterna). Av recensionerna förstår jag att alla inte gillar dem - de är enkla, som jag brukar kalla lättsmälta - inte kulturella bedrifter, men fängslande med det jordnära och lite övernaturliga och skildrar en tid i vår skandinaviska historia som jag kände att jag inte hade så bra koll på men genom dessa böcker fick en mer levande bild av (1580-talet och framåt).
Jag och många andra har hela serien undangömd och väl bevarad för att läsa om den vid tillfälle (själv har jag läst om serien senast 2010 och rätt vad det är händer det igen) - min rekommendation är därför att leta på bokbörsen eller liknande efter hela serien 😊 (bild lånad från bokbörsen)
SAGAN OM ISFOLKET - ättlingar till den onde Tengel, som hade ingått i ett förbund med djävulen ...
Del 1 av 47. Silje Arngrimsdotter var bara sjutton år när pesten tog alla hennes släktingar 1581. Utsvulten och frusen och med två små barn att ta hand om sökte hon sig till likbålen utanför Trondheim för att söka värme. Märkligt nog var det bara en i Isfolkets ätt som hjälpte henne i nödens stund en man som Silje fann närmast djurisk och skrämmande, men underligt tilldragande på samma gång ... Sagan om Isfolket är en gripande krönika om kärlek och övernaturliga krafter och inte minst kampen mellan gott och ont.
Margit Sandemo (1924-2018) är den mest produktiva svenska författaren under det tjugonde århundradet med fler än 170 böcker utgivna och över 47 miljoner sålda exemplar i Skandinavien. SAGAN OM ISFOLKET är hennes mästerverk och den mest kända serien. (Text: bokus.se)
Så himla behagligt berättat att jag varmt rekommenderar den som ljudbok, finns i bibblo appen. Den är inte jättelång men ger många insikter allt igenom.
En inspirerande internationell bästsäljare som kallats en modern version av Alkemisten! Kaféet vid världens ände är en levande, rolig och berörande bok som inspirerat miljoner läsare världen över.
Ett möte på ett litet kafé mitt ute i ingenstans blir en vändpunkt i Johns stressiga liv. Han ska egentligen bara ta en kort rast och sedan fortsätta sin resa, men då upptäcker han tre frågor på menyn:
Varför är du här?
Är du rädd för döden?
Är du nöjd med ditt liv?
Med dessa tänkvärda frågor ger sig John av på en otrolig inre resa. Den tar honom från reklamvärldens styrelserum till Hawaiis stränder. På vägen upptäcker han ett nytt sätt att se på livet, sig själv, och hur mycket man kan lära av en grön havssköldpadda.
Redan i slutet av november kryper jag gärna upp i soffan och tittar på romantiska julfilmer som både ger en härlig känsla. I år skulle jag på en resa vid den tiden och passade då på att låna denna härliga roman som ljudbok på bibblo.se
Med skön röst lästes den för mig medan jag körde bil och promenerade.
I den pittoreska lilla staden Wetherley ser julen inte ut att bli som den brukar. Merry Shaw har en deprimerande jul framför sig. Hon hade tänkt tillbringa den med sin pojkvän i hans tjusiga hus, nyförlovad och lycklig. Men när hennes frieri inte riktigt går som förväntat står hon plötsligt hemlös och ensam inför julen. Var ska hon bo, och var ska hon tillverka sina doftljus till sitt nystartade företag? Cole Robinson är nyskild och saknar sina barn som flyttat till Kanada med sin mamma. För att slippa tänka på det, lägger han ner ännu fler arbetstimmar i sin byggfirma jul eller ej.
Såväl Merry som Cole har bestämt sig för att julen är inställd i år. Så hur i hela världen kommer det sig att de plötsligt blir ansvariga för att arrangera stadens julfirande -Tack vare en härlig samling familj och vänner, en livlig liten stad, lite snö och en mistel här och där, blir julen mer glittrande och magisk än Merry och Cole någonsin kunnat föreställa sig.
Inte så att jag känner eller kände igen något ur mitt eget liv, men just detta att det speglade sagor eller sägner jag hört som barn eller som vi under skolåren snuddat vid. I alla fall antar jag att det är därigenom jag kommit i kontakt med våra fornnordiska myter.
Det som verkligen gör legender och myter till vad de är - är just känslan av igenkänning i det helt främmande, att det berör - gör att man minns, det man inte hört förut som om det faktiskt vore ett minne. Förtrollande kort och gott.
Sen att just namnet Freja kommit att ha en särskild betydelse för mig redan innan jag läste denna trilogi och att namnet följer mig vidare i livet gör det hela ännu lite mer speciellt för just mig.
Johanne Hildebrandt kommer från Lycksele, intressant fakta jag preics nu lärde.
I legendernas tid, innan verkligheten blir myt och Gudinnan fortfarande råder, föds Freja, dotter av Vanaheims drottning. Freja fostras under sin uppväxt till att bli en av Gudinnans prästinnor. Under midsommarblotet kommer så besked om att krigiska nykomlingar av Odens stam, asarna, har anfallit de fredliga gudinnedyrkarna i Vanaheim. Vanernas översteprästinna reser till Oden för att förhandla och kräva gäld. Med sig har hon prästinnan Freja.
När Tor, som är Odens son, och Freja möts blir de häftigt förälskade. Men kulturkrocken mellan invandrarna, de patriarkala asarna, och gudinnedyrkarna i matriarkatet Vanaheim blir svår och resulterar i häftigt krig. Världen brinner och samtidigt som deras fränder dödar varandra, kämpar Freja och Tor för sin kärlek.
När asar och vaner sluter fred blir Freja gisslan hos asarna. Oden kräver då att hon skall bli hans brud. Det ser allt mörkare ut för Freja, men hon strider envist vidare för sin självständighet och kultur. Freja och hennes döttrar är starka, självständiga kvinnor som kräver kontroll över sina liv och sin sexualitet.
Freja - Sagan om Valhalla är en mycket spännande berättelse. Johanne Hildebrandt har låtit våra fornnordiska myter ta fysisk gestalt. Fruktbarhetsgudinnan Freja och de andra gudarna tampas med samma frågor som är aktuella idag: kärlek, svek, makt och kulturkrockar. som också behandlar moderskap, magi, naturkraft och systerskap. Händelserna utspelar sig i en fiktiv sagatid, cirka 700 f.kr. Freja - Sagan om Valhalla är den första delen av trilogin om Freja. Hennes arv förs i del två vidare genom hennes dotter Idun, på gott och ont. (text: www.bokus.com)
I en tvärtomvärld där kvinnor och män bytt roller med varandra blir det verkligen tankekittlande att byta perspektiv. Så rättframt och påtagligt att det man inte såg innan lyste igenom och blev synligt. Slutsåld på Bokus, men med lite tur tillgänglig på närmsta bibliotek - klart läsvärd.
I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket. Gerd Brantenbergs Egalias döttrar är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet. Ebba Witt-Brattström skriver i ett nytt efterord att en av Gerd Brantenbergs poänger är att könsmakt korrumperar. Och alla som läser den här boken lär ställa sig på Petronius och maskuliniströrelsens sida i dess kamp för ett Egalia där alla respekteras som individer, oberoende av kön. (text: www.bokus.com)
Böckerna i serien (antal sidor i pocket):
Grottbjörnens folk, 1980 (538)
Hästarnas dal, 1982 (622)
Mammutjägarna, 1985 (841)
Stäppvandringen, 1990 (734)
Nionde grottan, 2002 (935)
De målade grottornas land, 2011 (668)
Appropå tegelstenar och historiska romaner så båda är bra beskrivningar av mina favoritromaner så öppnade Jean M Auel verkligen den ådran i mig med sina förhistoriska böcker. Att den första blivit film och att hela serien ännu säljs frekvent nog att finnas som pocketugåvor tillgängliga i handeln talar sitt tydliga språk.
Hur var livet egentligen på Mammutarnas tid när människorna levde i grottor, av naturen - som ett med naturen. Djuret människan är något jag många gånger relaterat till i mina egena reflektioner över livet och våra beteenden, en hel del kittlande tankar har jag säkert fått med mig från denna bokserie.
De handlar om Ayla, en liten flicka som växer upp och lever som en kvinna i den tid när både människor och neandertalare fanns sida vid sida. I andra boken Hästarnas dal möter hon en man och av många beskrivs den boken som nästan pornografisk. Personligen tyckte jag att den förvisso var betydligt intimare än andra böcker jag dittills läst - men med dagens ögon är den förmodligen helt vanlig. Fjärde boken strandade jag själv i för att det var aningen för mycket miljöbeskrivningar, men när jag något år senare tog upp den igen så gled jag igenom utan samma känsla. Hela serien är kort och gott väldigt faschinerande och tack vare författarens omfattande efterforskningar för att vara så realistisk som möjligt kändes den också lärorik på något sätt.
Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning. Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens. (text: www.bokus.com)
Detta var den första boken James Redfield gav ut i en serie inom samma tema om mänskligheten och vår värld. Det är ett stort tema och när jag 1995 fick boken rekommenderad av en vän fick jag rådet att läsa ett kapitel åt gången och verkligen reflektera över innehållet, vad det var som faktiskt förmedlades. Den bjöd på många rätt stora och framför allt nya tankar för mig, inte att se som sanning eller facit men som läsning som verkligen stimulerar nya tankar - i sann New age anda.
Forskare varnar oss ständigt att samhället inte kan fortsätta på sitt nuvarande, icke upplysta sätt. Vi kommer att överbefolka vår planet, förstöra våra naturliga ekosystem, förgifta våra kroppar, förändra vädersystemet med allt allvarligare naturkatastrofer som följd. Ekonomiska problem och begränsade statliga budgetar skapar ökat våld, brottslighet och alienation. Samtidigt söker sig ett växande antal människor till andliga alternativ, som vill återskapa en värld av kärlek och andlig mening.
När jag var yngre älskade jag också att läsa tegelstenar, gärna något äventyrliga och med någon nyans av romans. Barbara Wood gav mig många härliga resor i läsningen.
Och på en av mina egna faktiskta utlandsresor tror jag faktiskt att jag såg henne live. Det var när jag var i Kairo 1991 och befann mig i öknens utkant, ungefär mellan pyramiderna och där man hyrde hästarna så kom en kvinna ridande på en häst utan att ha någon guide eller annan med sig. Det syntes tydligt att hon var västerlänning, men ändå ensam så jag frågade vår guide och han sa att det var en känd författarinna. Väl hemma i Sverige sökte jag reda på en bild av henne och det såg verkligen ut att vara samma kvinna. Mycket riktigt dök det sedan upp en bok som utspelar sig i Egypten, Kairo: Paradisets jungfrur.
De flesta av hennes böcker är svåra att få tag i på svenska nu, men de är ett rekommenderat fynd i alla boklådor eller bibliotek.
Några utgivna böcker i svensk översättning:
Kvinnor i vitt, 1987
Domina, 1984
Gudarnas dotter, 1988
Grön stad i solen, 1989
Paradisets jungfrur, 1993
Nattåg, 1995
Sierskan, 1996
De mörka skuggornas hus, 1997
Det gåtfulla skrinet, 1999
Marimis gåva, 2001
I vattenstenens hjärta, 2002
Babylons stjärna, 2004
Den sista shamanen, 2007
Joanna kommer till Australien 1871 för att finna en bit mark hon ärvt, och för att utröna en hemlighet. Hennes mor har ända fram till sin död plågats av syner och drömmar från sin tidiga barndom i Australien. Något hände då, något hon inte mindes. Och nu har Joanna börjat drömma om en mystisk mörkhyad kvinna, om hotfulla vildhundar, om en jättelik regnbågsfärgad orm ...För att rädda sig själv och kommande generationer beger sig Joanna till sist in bland de gåtfulla aboriginerna -- kanske kan hon själv häva den förbannelse hon tror drabbat dem. (textkälla: Bokus)
En av de böcker som tagit mig med ut i världen är denna som tog mig med till Burma. Det är en underbar kärleksroman som verkligen utmärker sig jämfört med allt annat jag läst. Denna och andra boken i trilogin har jag läst med verkligt gensvar i mina egna känslor.
Författaren Jan-Philipp Sendker har skrivit ytterligare en bok i denna serie och även en annan serie som jag nu beställt.
Konsten att höra hjärtslag är en storslagen kärleksroman. En modern saga och internationell bästsäljare som nu sålts i närmare en miljon exemplar.
Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt. (Text: www.bokus.se)
Denna bok var så annorlunda jämfört med alla andra romaner jag läst, fängslande i sin sago-form. En saga för vuxna som ledde till att jag dels läst allt annat som Paulo Coelho skrivit men också öppnat mig för andra böcker av sago-typ. Det är underbart! Även om alla romaner är sagor så är de mer dokumentära i sin stil.
Även min tonårige son som aldrig visat minsta intresse för att läsa böcker läste denna på kort tid och talar om den ännu idag mer än tio år senare.
Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar. (Textkälla: Bokus)
En bok som förändrade min syn på böcker och läsning. Det började med att jag fick en bok av en hemlig främling, någon form av läslustskampanj gjorde att folk gav böcker åt varandra - det var ca 2015. Boken jag fick var just denna, Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. En svensk författare med ganska omfattande utgivning. Efter att främst ha valt översatta böcker för att de är enklare språkligt, inte så mycket kulturella krumbukter som de mardrömsböcker man tvingades att läsa i skolan av Strindberg, Lagerlöf med flera - fick jag nu upp ögonen för en litterär Svensk författare. Språket var vackert, kittlande och inte alls så krumbuktigt som jag befarat. Marianne kanske inte hör till kultureliten, vem är jag att avgöra det, men efter boken om Simon har jag läst det mesta hon skrivit och varje bok är lika bra. Det går alltså att läsa annat än deckare av svenska författare.
Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten. Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme. Hon är kanske en av dessa få människor som förstått vad kärlek är, att den inte kan odlas, ges näring och vatten eftersom den bara är frånvaron av rädsla. I arv får Simon den självklarhet som en bra mamma kan ge, men också den skuld som så ofta är godhetens följeslagare. Det är en händelsemättad roman. Men bakom väven av dramatik i krigets vardag finns ett annat tema.Marianne Fredriksson visar på livets hemlighetsfullhet, som följer pojken från uppbrottet ur barndomen och in i vuxen ålder. Marianne Fredriksson leder oss med auktoritet och stor självklarhet längre in i vår egen verklighet än vi når på egen hand. (textkälla: www.adlibris.com)
Den första tidsresan
Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.
Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Claire är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie. Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid ... (Textkälla: www.bokus.se)
Min absoluta favoritserie någonsin är Diana Gabaldon: Outlander som jag varmt rekommenderar. Visst kan man se serien som skapats utifrån bokserien om man vill - den är väldigt bra! Men böckerna ger ändå mer för oss bokälskare. För den som har god engelska kan även läsning i originalspråk rekommenderas, det är lite utmanande då det är många både skotska och ålderdomliga ord och uttryck - men det ger ännu mer autentisk känsla. Bokserien består av gigantiska böcker (tegelstenar), nio delar hittills publicerade och en tionde skrivs just nu beskriver författaren Diana Gabaldon på sin webbsida. Men redan nu har hon skrivit en serie på sidan om en av karaktärerna och hon spinner på fler projekt i Outlander-världen.
TV-serien som blivit fantastiskt väl mottagen och uppskattad globalt sänds i Sverige för streaming på Viaplay, där alla 6 säsongerna finns tillgängliga. Säsong 7 väntas till sommaren 2023 och blir en lång säsong med 16 episoder, säsongen baseras på den 7:e boken i serien
Som ett eko(An Echo in the Bone).
Lucinda Rileys serie om de sju systrarna är ny för mig, rekommenderade av min bokälskande vän Anki. Tretton kapitel och 141 sidor in i den första boken i serien, av de sex hittills utgivna i serien, var jag djupt förankrad i denna roman-värld och varmt tacksam för att det var en serie. När jag kollade på Bokus för att se hur många det finns i serien och fann jag storslagna recensioner. Nu har dessvärre Lucinda gått bort, men det sägs att hon efterlämnat sig råmanus och instruktioner för en avslutande bok i serien till sin son, som också är författare. Enligt denna artikel beräknas den avslutande delen Atlas publiceras 2023 (oklart när den då kommer på svenska).
Äntligen!! Efter lång väntan och mycket längtan kom den till sist.
Jag älskade böckerna om de sju systrarna, både för att de var underhållande och bra böcker - men också för att de på ett så härligt sätt beskrev helt olika världsdelar och har helt klart bidragit till min inspiration till att resa.
Atlas: Historien om Pa Salt är den efterlängtade, avslutande delen av Lucinda Rileys fantastiska saga om de sju systrarna. Den tar med läsaren på en resa genom historien och runt hela världen och utgör ett oförglömligt slut på en internationell världssuccé.
De sju systrarna har samlats på båten Titan för att ta ett sista avsked av den mystiska far de alla älskade så djupt. Till allas förvåning valde Pa Salt att ge nyckeln till deras förflutna till den sjunde systern som äntligen hittats. Men för varje sanning som avslöjas uppstår en ny fråga. Systrarna tvingas inte bara inse att de knappt kände sin far, de måste dessutom acceptera att hans sedan länge begravda hemligheter fortfarande kan få konsekvenser för deras liv. (Text: bokus.se)
Katerina Janouchs serie om Cecilia Lund har varit inspirerande att följa genom åren. Detta är del 11 i en romanserie som utspelar sig i nutiden, med de vanliga utmaningarna i arbetsliv, relationer och föräldraskap som vi ser i vår samtid. Cecilia är en barnmorska som försöker balansera ett barnrikt äktenskap med sitt arbete och en drift att reflektera över sin samtid och ge uttryck för det hon tänker. Det sätter henne ibland i utmanande situationer och mer än en gång har det verkligen kunnat ta en ände med förskräckelse.
Varje bok har en spännande storyline som drar mig med sig in i den verklighet som Cecilia möter. Som romanförfattare har Katerina ett lättsamt språk, hon skriver scener från många olika vinklar som väver den intrig hon skildrar. Rekommenderas att läsas som pappers-böcker eftersom denna författarstil kan behöva bläddras.
Katerina har en bred bakgrund och har både gjort sig känd som barnboksförfattare, författare och sexrådgivare. Hon har också skrivit böcker om migration/integration och om att vara närstående till person i missbruk. Att Katerina har ett aktivt intellekt och mycket att säga är framträdande - så pass att det av många uppfattas som kontroversiellt att sälja eller läsa hennes böcker. Jag vill därför tillägga att jag tar starkt avstånd från hennes politiska engagemang och agerande på sociala medier.
Ett brutalt terrordåd har skakat huvudstaden och berört Cecilia, precis som alla andra, på djupet. Nio personer har blivit kallblodigt mördade och flera av terroristerna befinner sig fortfarande på fri fot. Cecilia skriver en ilsken krönika om politikers ansvarslöshet, vilket leder till att hon kommer på kant med både etablissemanget och sin egen familj. Hur mycket får man egentligen säga högt - och är det alltid bra att hålla tyst för att vårda sitt varumärke och inte mista social ställning?
Samtidigt, i ett så kallat utanförskapsområde, är 16-åriga invandrarflickan Leyla hårt påpassad av sina bröder och övriga släkten. Hedern måste bevaras till varje pris. Leyla är bortlovad till en äldre släkting och ska giftas bort till sommaren. Men Leyla vägrar acceptera den tvingande normen. Hon har blivit förälskad i en svensk pojke och bryter i smyg mot alla regler familjer tvingar henne att leva efter. I och med detta utsätter hon sig för stora risker, så pass allvarliga att hennes liv är i fara. Oväntat korsas Cecilias och Leylas vägar. Båda är kvinnor som följer sitt hjärtas röst, men båda visar sig också vara brickor i ett spel mycket större än de själva till en början förstår. Oskyldiga liv är på väg att offras och bara Cecilia kan stoppa ännu ett vansinnesdåd.