För en person som mår bra i sig själv och lever sitt liv bäst en kan är det ofta tacksamt att det man skäms mest för finns i det fördolda.
Medan många som har problem med huden skäms väldigt mycket för det som syns, att ha handeksem kan göra det väldigt ångestladdat att ta i hand när man hälsar eller att räcka fram något till en annan - ja allt som gör att den andes uppmärksamhet kan falla på ens hand. På motsvarande sätt kan synbara problem i ansiktet eller på andra delar av kroppen man behöver visa vara sånt man i det längsta försöker dölja. Om inte med smink eller kläder så kanske rent av genom att undvika möten med andra människor.
För den som har synliga födelsemärken, ärr eller har andra funktionsnedsättningar, saknar en kroppsdel eller allt för tidigt i livet tappat sitt hår - kan utmaningarna vara lika svåra men troligen ännu svårare.
I vårt samhälle idag har vi en vana av att se personer med psoriasis, rosacea eller acne. Även funktionshinder som gör att en person är rullstolsburen eller har en protes är vi vana att se. Tack och lov är detta inte något vi döljer eller lyser skam över i vårt land. Medan det inte i alls lika vanligt med tidigt håravfall, ärr och födelsemärken som är riktigt i ögonfallande och synbara fysiska handikapp.
Vården har de flesta svaren men kring de allra flesta åkommor finns även annan forskning. I en artikel på Forskning och Framsteg från 2017 kan man läsa att det när det gäller Psoriasis drabbar ungefär 3% av Sveriges befolkning, lika fördelat mellan kvinnor och män - men att det nu finns nya och väl fungerande behandlingsmodeller.
En man som intervjuas i artikeln beskriver besvären på ett levande sätt, hur arbetskläderna skaver mot utslagen, att det tar 6 timmar i veckan för honom att åka till den plats där han får behandling - att alltid behöva smörja in sig så att han alltid känner sig kladdig. Denne man fick god hjälp av att ta ett nytt läkemedel i spruta en gång i veckan. Att läkemedlen nu kan utvecklas på ett gynnsamt sätt beror på att man upptäckt att Psoriasis inte är en hudsjukdom utan är knutet till immunförsvaret och betraktas idag som en systemisk sjukdom med kopplingar till hjärt-kärlsjukdomar, psoriasis-artrit och personer som har psoriasist har en ökad risk för depressioner och alkoholmissbruk. Man behöver alltså från vården sida ta hand om hela patienten konstarar man i artikeln.
Att möta och bemöta en medmänniska med synbara avvikelser eller hudproblem kan och bör vara olika beroende på situationen och vilken relation vi har till varandra.
Det viktigaste är kanske det svåraste, men gör vad du kan för att inte peka, stirra, vända dig bort eller förfäras och utbrista en massa "tyck synd om". Försök att se människan och syftet till att ni möts just i den situation ni träffas.
Är det en främling - låt det bara vara.
Är det någon du har eller vill ha en närmare relation till så var modig nog att ta upp det du ser till samtal på ett kärleksfullt sätt - ju tidigare desto bättre, så snart ni slutat vara främlingar. Bekräfta att du ser, visa omtanke genom att tala om att du ser det fina i personen och att du inte ser personens värde på något sätt lägre för att du ser...
Undvik att ge råd eller ge dig ut i lekmanna spekulationer om åtgärder eller behandlingar. Din vän har med stor sannolikhet redan utforskat allt och vänt sig till specialister, vill du få detta bekräftat kan du fråga vännen om det är något du kan hjälpa till med - då har vännen chansen att be om hjälp. Respektera det svar du får, som alltid 😍
Om alla de olika variationerna av problem med huden finns det väldigt omfattande information. Mycket sammanstämmer med vad andra skrivit och några saker som kan vara nyheter för vissa är att en sak som ofta antas vara sant inte är det medan en annan påverkan är större än vad många tror.
Dålig hygien är sällan en orsakande faktor.
Stress är ofta en förvärrande faktor.
Några mindre vanliga ord:
Rosacea - en inflamatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag, oftast i ansiktet.
Milier - små knottror i yttersta hudlagret, ser ut som upphöjda vida prickar, ofta runt ögonen.
Melasma - ökad pigmentering, ljusbruna eller mörkare fläckar i ansiktet
En lekmannamässig sammanställning från främst sjukvård och forskningskällor på internet, men också från artiklar i övriga media som hänvisar till forskning - Gul/orange färg står för att det påverkas av.
Stress påverkar även fler än de som är gulmarkerade, genom att försämra immunförsvar eller genom att den som är stressad i vissa fall plockar och petar mer på huden. Ex. Pormaskar, herpes, hudflikar och hudsprickor.
Hygien är här gulmarkerad för att det förvisso påverkar, men oftast inte så som man tror - utan främst genom att vi tvättar oss för mycket så att vi torkar ut eller att vi genom våra hygienrutiner utsätter huden för diverse kemikalier som försvårar för huden att hålla en naturlig balans.
Handeln föreslår gärna
Åtgärder
Experterna kommenterar
Att ha problem med huden, nästan oavsett vilka och var på kroppen påverkar den som har problemet ständigt. Dels kan klåda försämra sömnen vilket i sin tur försämrar tåligheten och immunförsvaret och bidrar till en ond cirkel där hudproblemen kan förvärras. Men synliga hudproblem så som psoriasis, rosacea eller eksem kan också göra att den som har problemen drar sig undan, undviker sociala sammanhang eller fysisk aktivitet. Det kan i förlängningen försämra livskvaliteten och i en artikel från Karolinska institutet beskriver de att patienter med Atopiskt eksem lever med en förhöjd risk för depression, ångest och många andra sjukdomar. Det artikeln lyfter fram är att internetbaserad KBT har haft gynnsamma effekter.