Om Din syn på livet präglas av missnöje, ångest, frustration, ilska likgiltighet eller förtvivlan betyder det att ditt sociala jag tappat kontakten med ditt verkliga jag.
Ditt verkliga jag formades redan innan du föddes och det finns inom dig till den dag då du vandrar vidare. Det skapades av dina gener och omfattar allt som kännetecknar din personlighet, dina önskningar och böjelser, dina känslomässiga reaktioner och den instinktiva respons din kropp ger uttryck för i olika situationer. Det är de här dragen av din personlighet som tillsammans utgör din identitet.
Ditt verkliga Jag är det som finns kvar när allt på ytan skalats bort, vilket är viktigt i den tvåfaldiga grundläggande betydelsen:
På ett annat sätt förhåller det sig med ditt sociala jag. Det har utvecklats under påverkan av människor, allt från din närmaste familj till den första stora kärlek, från påven till Marilyn Monroe. Det finns inget annat däggdjur som är så beroende av sin omgivning som människan och människor barnen föds med vetskap om att deras överlevnad hänger på de vuxnas villighet att ta hand om dem. Därför har vi en medfödd drift att behaga.
Den inlärning som påbörjades när du var liten pågår sedan avbrutet. Till och med medan du läser det här är Det sociala Jaget i febril verksamhet för att du inte ska glömma bort att vara ärlig och lojal eller attraktiv och sexig eller tuff och manlig eller nån annan kombination av egenskaper som du tror behövs för att du ska bli accepterad i din sociala miljö. Det sociala jaget bygger på principer som ofta går stick i stäv med våra verkliga önskningar dess uppgift är att signalera när vi får lust att göra någonting som skulle stöta på patrull i vår omgivning att hjälpa oss att för kväva naturliga böjelser som inte anses acceptabla.
Liknande tankegångar
För den som gillat Dr Phil i Oprah eller i hans egen show kan det vara en bra idé att istället läsa hans bok Angelägenheter: Finn ditt autentiska jag som gavs ut några år senare än Marthas bok. De har lite olika stil när de ger exempel men är rätt samstämmiga i budskap och metoder. Den boken kan också vara lite lättare att få tag i på svenska.
Det sociala jaget
Undviker konflikter
Anpassar sig
Vill vara som andra
Är förutsägbart
Arbetar hårt
Det verkliga jaget
Vet vad det vill
Står för sina åsikter
Är sig självt
Är spontant
Tycker om att leka
Vägen till din polstjärna hittar du först när du lärt ditt sociala jag att ta det lugnt och vara mindre krävande.
Ange det svar som stämmer bäst för varje påstående: ofta / ibland / sällan / aldrig
Om du inte svarade ofta på alla frågorna skulle du mår bra av att få bättre kontakt med ditt verkliga jag. När jag gjorde detta test själv gick jag sedan tillbaka till varje frågeställning och reflekterade lite kring den - vad är det som gör att jag sätter "ibland" istället för ofta? hur skulle det vara eller vad behöver förändras för att det skulle kunna vara "ofta" istället? Det gav mig väldigt tydliga insikter om hur det är i mitt liv och saker jag redan nu kan börja skruva på för att närma mig mitt Verkliga jag och ett liv som känns ännu bättre 💖
Att vi låter det Sociala jag ta ledningen i våra liv är inte ovanligt, inte heller svårt att förstå - men priset vi betalar när detta leder till att vi går emot oss själva, vårt Verkliga jag i allt för hög omfattning eller för länge, är högt.
Vårt verkliga jag finns kvar och har strategier för att bryta igenom, för att försöka åter aktualisera det som är viktigt för oss.
Det är inte lätt att medvetet släppa fram det verkliga jaget genom att tänka efter - eftersom det sociala jaget har strikta filter och gärna flikar in eller stör utifrån värderingar som är välmenta och syftar till att hålla oss på banan inom det som är socialt accepterat. Så de verktyg vårt verkliga jag använder är mer subtila. Ett exempel är det som ofta omnämns Freudianska felsägningar så lyssna noga på vad du säger när du inte tänkt.
Socialiseringsprocessen som vi formar våra barn genom och själva blivit formade av syftar till att hjälpa oss att passa in och bli välfungerande vuxna. Genom den har vi alla formats i huvudsak till såna som säger Ja till allt och att vi känner ett obehag när vi av någon anledning känner för att säga Nej. Alla familjer och organisationer har sina ofta oskrivna regler för: om och när man får säga nej. Det är ofta skillnad för män & kvinnor.
“Om ditt sociala jag slår dövörat till när varningssignalerna är diskreta kommer ditt verkliga jag att ta till allt mer drastiska medel”
Att lära sitt sociala jag att lyssna när de verkliga jag säger nej är det bästa sättet att återupprätta kontakten mellan de två sidorna av sin personlighet när du har lärt dig det får du tillgång till ditt inre navigationssystem och han börjar gå åt rätt håll. När vi avstår något eller säger nej till någonting och får en direkt reaktion av en känsla av lättnad, att man känner större klarhet eller känner sig piggare då har man förmodligen gjort upp något som har tvingat den går åt fel håll.
“När ditt verkliga Jag förstår att du är på väg bort från din polstjärna då kan det göra sig tungt som bly”
På motsvarande sätt som ditt verkliga jag kan sabotera eller få dig att må dåligt, bli sjuk eller klanta dig har ditt verkliga jag en uppsättning betydligt härligare signaler att använda sig av för att vi ska känna att vi är på rätt väg. Det som är utmaningen är att fånga signalen och låta den styra de val vi gör och hur vi går vidare när vi uppfattat den. För våra sociala jag kopplar blixtsnabbt på med sina strategier för att vi ska hålla oss i fållan.
Flera av de strategier vårt sociala jag använder kan vi när vi synar dem medvetet programera om så att de istället blir mer förenliga med vad vårt verkliga jag känner och vill - så att de stödjer oss i riktning mot vår egen polstjärna. I boken finns många övningar som hjälper dig att steg för steg göra just det, för mig öppnade dessa ögonen så att jag kunde se många intressanta aspekter av vad som styr mina reaktioner, tankar och känslor så jag vill verkligen rekommendera var och en att läsa och jobba sig igenom boken själv.
Vad skulle alla tänka om jag....
Vi har alla sedan barnsben fått våra sociala jag formade av människor omkring oss, det kallas Den internaliserade andra inom psykologin och beskrivs som en viktig del i Socialiseringsprocessen (vår anpassning till den sociala miljön, normerna och värdena i den grupp vi tillhör). Men det är inte bara andra specifika personer som bidragit till detta, utan även media, samhällsnormer, vår kultur, religion, skolan och de grupper av människor som befolkat vår väg. Som tidigare nämnt är detta en process som är sund och något vi behöver, för att säkra vår överlevnad om man ser det rent krasst. Vårt sociala jag finns för att vi ska passa in där vi behöver - det är inte vår fiende. Vi behöver bara bli medveten om vad som är designen bakom så att vi kan uppdatera det till vad vi behöver nu i vårt vuxna liv.
För att syna vilka "alla människor" är i ditt liv tar vi en del av en övning från boken som Martha kallat Alle man på täck (s.101)
Gör nedanstående fraser till fullständiga meningar (flera punkter under varje om du har behov av det):
Övningen i boken går sedan in på att man ska sätta namn på vilka människor det är man själv tänker på för var och ett av påståendena. Martha beskriver det som att det oftast handlar om lite drygt en handfull personer men också system av personer så som Familjen, Mediakulturen, Ideologiska grupperingar, Skolan, Kompisar och Organisationer - det vill säga alla sammanhang vi har försökt smälta in i, särskilt under våra yngre år. Hon ger i boken också verktyg för att hjälpa en att byta ut denna kör av inte alltid så gynnsamma internaliserade andra till sådana som stärker och peppar istället.
Min egen reflektion utifrån denna övning var att det mycket riktigt inte handlade om särskilt många för mig heller, men denna övning gav mig fantastiska insikter. Det jag gjorde var att jag synade varje svar på dessa punkter och reflekterade kring hur jag dömer och håller tillbaka mig själv - och hur jag medvetet vill tänka och tala till mig själv när jag utmanar mitt sociala jag. Hur jag i stunden ska kunna fånga upp och ändra domen ex. när jag får positiv feed back och mitt sociala jag direkt omformulerar den negativt eller ifrågasättande i enlighet med gamla mönster - kan jag vända det och ta till mig den genuint och med glädje. Vilket gör det både härligare för den som gav mig feed backen och stärker mig.
Martha beskriver att vi ibland omger oss ännu i vuxen ålder med människor som är snar till begränsande omdömen om oss, har du inte gallrat bort dem eller satt dem på plats redan i ditt liv så är det dags nu. En utmaning jag fick syn på när jag gjorde övningen var att jag förvisso inte har såna personer kvar i mitt liv (i alla fall inte så att de kommer åt mig), men att jag har verkligt tydliga roll-normer som jag försöker leva upp till. Ex som mamma och farmor, men även som syster och dotter, förmodligen även i mitt jobb som chef. Dessa normer ställer till det så att även när jag gör saker av mitt hjärtats glädje eller mitt verkliga jags sanna intention så förvrids det till något missogynt och fult, som jag till och med klandrar mig själv för ibland. Ett uttryck som detta påminner mig om är "Damnd if you do and damnd if you dont" ett säkert sätt att misslyckas på alltså. En effekt av dessa normer som är genomgående är också vanlig i normen som i vårt land (hela världen kanske) finns oskriven om oss kvinnor: Självuppoffring, att vi ser till allt och alla före vi ser till våra egna behov och önskningar.
Exempel på härliga - positiva sätt ditt verkliga jag signalerar att du närmar dig din egen polstjärna:
Berättelsen om ditt liv
En insikt jag skrivit om tidigare tar Martha upp i liknande ordning. Det är du själv som bestämmer hur du återberättar ditt liv - varje dag, i varje möte med andra så berättar du om dig själv, vad som är viktigt för dig, vad som påverkar dig just nu. Detta studeras inom psykologin och det finns en behandlingsform, narrativ terapi, som handlar om detta.
När jag själv kom till denna insikt kunde jag flytta fokus och faktiskt medvetet välja vad det var för berättelse jag fyllde mitt eget inre med och vad jag berättade för andra om som beskrivning av mig.
Förebilder och stöd
I boken presenterar Martha flera kloka sätt som vi kan omprogrammera oss på, för att stärka oss istället för att hämma oss när vi får tankar om "vad skulle alla säga om" dyker upp i vår inre dialog. Istället för att låta dem du identifierat som "alla människor" i ovan nämnda övning kan du om du vill identifiera dem som faktiskt i verkligheten ger dig positiva omdömen, dem som du kan vara dig själv med och visa både dina fantastiska sidor som du inte är rädd för att ibland inte leva upp till din egen standard - vad du tycker att du borde vara.
För att navigera i ditt liv är det bra att bli mästare på att känna av vad andra människor, olika situationer och aktiviteter gör med din känsla för dig själv och dina möjligheter. Det är bra att träna sig på artiga sätt att dra sig undan dem för att freda sina egna möjligheter att leva sitt liv. Det är av vikt att komma till insikt om att Du behöver inte förklara dig, du behöver inte deras förståelse och du behöver inte övertyga andra om någonting alls. Är det människor som står dig nära och de faktiskt kräver en förklaring av dig (ofta ger vi en förklaring utan att de ens bett om det, försök sluta med det eftersom det är en drivkraft inom ditt sociala jag som syftar till att få dem med dig, vinna deras acceptans eller rent omvända dem) så är det naturligt sunt att svara. Ansträng dig då för att tala i "jag behöver" eller "jag känner" form utan att någonsin säga "du".
Ofta har vi förmågan att förutse vilka personer som kan reagera på våra förändrade beteenden eller när vi uttalar vad vi själva behöver. Det uppstår spontant påtalat av "alla människor" i vår inre dialog. Även om jag inte vill förorda att vi för några långa dialoger med dessa internaliserade röster - kan det vara bra att använda dem (enstaka gånger, inte dagarna i ända) för att formulera tydliga Jag-hävdande svar så som vi vill svara dem för att värna vårt verkliga jag.
Verktyg för att bygga en stärkande inre dialog
Trots att samtidens individualistiska synsätt vill få oss att tro att vi alla kan förverkliga våra drömmar utan hjälp av någon annan, så är sanningen den att vi måste ha stöd utifrån om vi ska finna vår egen Polstjärna
Även om vi gör ett fantastiskt jobb med att rensa upp bland "alla människor" i vår inre dialog, vår egna internaliserade kommité av röster från vår omvärld - så kommer de tidigare avsatta rösterna då och då på återbesök. Varje gång de lyckats få dig att känna ångest, skam, tvivel eller utmattning är det dags att ta ett litet omtag och bättra på ditt medvetna val av vilka röster som ska få ha betydelse i din förmåga att vara och leva i kontakt med ditt verkliga jag.