Ett fantastiskt land i Skandinavien - norra Europa

Sverige

Sveriges nationaldag 2022

Bildkälla: judo.se

Då var det dags igen - en årligen återkommande dag, som egentligen inte märks så mycket i mitt liv. Mer än att vi får vara ledig. Just i år infaller nationaldagen en vardag så att det märks genom att vi får långhelg. Medan vi två år i rad fått en extra ledig dag att placera var under året vi vill för att nationaldagen infallit på en helgdag.


För många år sedan, när nationaldagen gjordes till nationell helgdag kände jag ett brinnande engagemang och var drivande till att i Gällivare som då var orten där jag bodde fick sin allra första Nationaldagskarneval. Det var mycket uppskattat och blev en riktigt fin dag. Hur de tagit traditionen vidare vet jag inte. I min nuvarande hemort Boden har det traditionsenligt skjutits salut från kanonerna i ett centralt parkområde - jag hörde dem men var i år inte ute i minglet.


Läget i Sverige denna sommar är nästan åter till det normala. Det är valår i år och det märks i nyheter och på gator och torg där talare avlöser varandra. Under den studentrika helgen som precis passerade i Uppsala var jag och vandrade - där fanns även flera olika kyrkliga talare ute på de välbesökta promenadstråken.

Samma gula och blå färger

Ukraina


Blå himmel över gula vetefält

Bildkälla: judo.se

När du med ditt goda hjärta vill ge en gåva - välj med fördel ett 90-konto eftersom vi då vet att den organisation som mottar stödet är granskat även om inte ens det alltid är en garanti.

I år har vi lagt pandemin bakom oss i stort sett, istället är det ett Ryskt oförsvarligt angrepp på Ukraina som dominerat mediabevakningen i år, då kriget eskalerat och drabbat stora delar av Ukraina hårt. Under ett antal år har jag själv varit utbildare i mänskilga rättigheter och Krigets lagar inom Svenska Röda korset och det smärtar mig att se att en statsmakt så systematiskt överträder alla gränser och regler som finns. Ännu finns inget slut på kriget i sikte, men Europa har ställt upp fantastiskt för att både hjälpa till med evakuering, mottagande av flyktingar och hjälp till både försvar och annan nödhjälp som skickats till Ukraina. Till Sveriga har snart 35 000 flyktingar kommit med stöd av ett nytt Massflyktsdirektiv, detta har gett vuxna arbetsföra möjlighet att direkt de etablerat sig på en ort komma ut i arbete, vilket också många gjort. Skolor, kommuner och föreningsliv har engagerat sig för att ge stöd och framför allt hjälp till självhjälp. Allt eftersom krigszonen har förflyttats inom Ukraina är det också allt fler som börjat återvända. Störst flyktingmottagande från Ukraina har intilliggande Polen haft. 


Ukraina är det näst största landet i Europa, näst efter Ryssland. Landet har varit befolkat i 44 000 år, det sägs vara där hästarna tämjdes först. Vi känner mest till Ukraina som en del av Sovjetunionen som efter kärkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 kom att bryta sig fri i slutet av 1991. Ukraina är ett bördigt jordbruksland och brukar kallas Europas korn-bod. Nu när kriget härjar Ukraina nämns just detta ofta på nyheterna - bristen på både gödsel och spannmålsprodukter som påverkar och kommer att långsiktigt påverka världsekonomin i stort, men också överlevnaden för många människor i afrika. Redan nu rapporteras om en hungersnöd som breder ut sig. Vi behöver alla hjälpa till på de sätt vi kan - om inte som volontär så genom att ge bistånd personligt - ur vår egen ficka. (Text delvis hämtad från wikipedia)


I Sverige har vi många bra organisationer genom vilka vi kan sända stöd till de utsatta, jag är själv månadsgivare till flera. Men det finns också andra sätt att bidra med det överskott vi har - ex. genom att skänka kläder och annat till organisationer som Röda korset, som genom att sälja second hand i Kupan kan omvandla gåvorna till de pengar som kan införskaffa det som behövs i nödställda zoner.

Läs mer om vad som sker - vad som görs och hur just du kan hjälpa till


Glöm inte att också besöka din hemkommuns hemsida där finns i de allra flesta kommuner information om vad som gäller och händer nära hemma. Alla människor som ska integreras i ett samhälle behöver kontakter med oss som redan finns i landet, för vänskap men också för tips och referenser som kan leda till egen försörjning och en bra boendesituationer.

Du gamla du fria...


Den 6:e juni firar vi Svenska flaggans dag sedan 1893


Det är två händelser som nämns som ursprunget till vårt nationaldagsfirande. Dels att Gustav Vasa valdes till kung i Sverige den 6 juni 1523. Den 6 juni 1809 skrev riksdagen under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige (textkälla) - senare vid vårfesten på Skansen 1893 6 juni avslutade man med en flaggfest. Själva utnämnandet av 6 juni som Svenska flaggans dag antogs i samband med att det 1916 konstituerade en styrelsen för Svenska flaggans dag. Den 6 juni blev 1983 vår officiella nationaldag och från 2005 en nationell helgdag.

Vi är alla invandrare


Sammantaget så är vi alla invandrare, även samerna vår ursprungsbefolkning, beroende på hur långt tillbaka i tiden vi väljer att titta.


Krig och påtvingade kristnande, träldom och slavhandel i vår historia har fyllts på med arbetskraftsinvandring och flyktingströmmar genom tiderna.


Nu har vi ett variationsrikt folk som ibland har lite svårt att känna igen varandra. Vi har många olika kulturer, intressen, religioner och ser ganska olika ut. Ändå finns en strävan efter att vara inkluderande och accepterande emellan gemene man och kvinna. Det hedrar oss som land - att vi har den strävan. Som när den lyfts som bäst har sin förankring i de mänskliga rättigheterna och respekt. Eller till och med ses som berikande när vi talar om om mångfald och hur vårt land faktiskt blir bättre av att vi är precis så färgglada och mångfasseterade.


De högst personliga reflektioner jag gör utifrån detta tema har sin grund i ett humanistiskt synsätt väl förankrat i de mänskliga rättigheterna. När vi ser vår historia går det inte att hänvda att en är mer svensk än någon annan. Men vi finns alla här i detta land och har därmed olika rättigheter och skyldigheter. Det som är viktigtast är vad vi väljer att fokusera på härifrån och framåt - hur vi vill ha det och de val vi gör för att åstadkomma det samhälle vi vill leva i och med stolthet tänker oss överlämna till kommande generationer. Med sammanfattningarna till höger, från wikipedias olika artiklar som beskriver vår/Sveriges historia vill jag visa att det finns smolk i bägaren. Sådant som vi snarare med dagens syn kan skämmas över och ta avstånd från. Men skam gör ingen lycklig - vad gör framtiden bättre?

Nationalsång 1844 av Richard Dybeck 

1
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

2
Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden,
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

3
Jag städs vill dig tjäna mitt älskade land,
din trohet till döden vill jag svära.
Din rätt, skall jag värna, med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära,
Din fana, högt den bragderika bära.

4
Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej, mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden,
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Skuggorna finns i vår historia

Allt ifrån tidernas begynnelse när isarna drog sig undan och havsnivån sjönk flyttade människor in på de frilagda ytorna - från alla väderstreck. De geografiska ytor som landet består av har ändrat form och storlek genom historien till sin nutida form.


Inom vårt lands geografiska gränser som vi känner dem idag utökades rikets gräns genom att birkakarlarna under 1200-talet (eller tidigare) fick rätt att ta ut skatt från samerna som senare också kom att införlivas i riket i övrigt genom en intensiv mission med syftet att kristna samerna och än senare utbyggnaden av det svenska skolväsendet som strävade efter allmän folkbildning.


Även Sverige haft kolonier och handlat med slavar långt utanför vårt lands gränser i Afrika, Västindien och Indien.  I Sverige förbjöds slavhandeln år 1335 vilket frigjorde de inhemska slavarna/trälarna. Sverige handlade med slavar i mindre omfattning än andra länder, men ändå fanns 595 slavar kvar fram till de friköptes 1847 för att avsluta detta.


Gränsdragningen och reglerna för vilka som får komma in i Sverige och bosätta sig har varierat genom vår historia. Under 1860-talet gjordes en serie reformer som öppnade upp och gav oss en oreglerad invandringspolitik. Det var inte många som kom så det var inte en stor fråga då. Romer hörde dock till de folkslag som fritt kunde avvisas, det var belagd med dödsstraff för manliga romer att uppehålla sig i Sverige. Trots detta rekryterade man även romska män till soldater på 1700-talet. Romsk invandring till Sverige var förbjuden till 1953. 


Med 1927 års utlänningslag, som var Sveriges första, har invandringen begränsats på olika sätt i flera steg. En drivkraft var syftet att förhindra en stor judisk invandring i samband med andra världskriget. 

Därefter har även judar haft begränsade möjligheter, för att få bosätta sig i Sverige har de tvingats konveretera till kristendomen för att bli fullvärdiga svenska medborgare. I vår mörkaste historia har alltså samerna utsatts för tvångskristnande och romerna för förföljelse, utvisning, dödsstraff och tvångsstereliseringar baserat på etnicitet.


Under hela 1900-talet har befolkningen i Sverige växt, inte bara genom olika perioder med stort barnafödande som ex efterkrigsåren. Utan just genom perioder med stor arbetskraftsinvandring både efter andra världskriget och senare i den kraftiga tillväxt vi haft.  Många kom från Finland men även från Sydeuropa. Före de stora krigen var Sverige ett av de fattigaste länderna i Europa och först efter andra världskriget ökade välståndet kraftigt. Under åren 1945-1974 var Sverige ett av de tre rikaste länderna i världen sett till BNP per person.


Under 70-talet började vi se inflyttning i form av flyktingar, våra första kvotflyktingar kom från Chile som politiska flyktingar. Senare har vi sett större inflöden från Ungern, forna Jugoslavien och i närtid från olika länder i mellanöstern och Afrika.


Sedan 1975 har vi främst haft en politik som syftar till integration med uttalat stöd till att de som fått uppehållstillstånd i Sverige både ska kunna bibehålla sin religion, kultur och språk samtidigt som de integreras i Sverige och lär sig svenska, gör sitt inträde på arbetsmarknaden och blir självförsörjande medborgare. 


Det är svårt att definiera vad en äkta svensk är om någon alls skulle vilja göra det. År 2017 var 24,1% av befolkningen född utomlands eller hade föräldrar som båda var födda utomlands. Alla de har med sig en historia som färgar vilka de är och det kommer finnas med i generationerna som kommer.