Traditioner i livet

Traditioner för att markera segrar eller uppnådda milstolpar


Under tidigare år redan innan jag fått barn funderade jag mycket över bristen på traditioner för att fira viktiga händelser i livet, ja även traditioner som knöt oss till naturens förändringar vid säsongernas växlingar och liknande. Min känsla var att de gamla traditioner vi haft höll på att utarmas och försvinna.

Årets rytm


När vi människor levde närmare naturen föll det sig mer naturligt att uppmärksamma den rytm som formar året. Man behövde så och förbereda sådden, man behövde skörda och förbereda skörden osv. I vårt moderna liv har vi lika så en massa olika saker vi gör repetitivt varje år vid ungefär samma tidpunkt, både det

vi knutit till de traditioner vi har ex jul och sånt som är snarare knutet till vårt arbetsliv ex semester.


När jag i min ungdoms sökande hittade wicca traditionen blev jag mycket inspirerad. Inte av de religiösa inslagen eller de nutida (från 50-talet och framåt) försöken att återskapa den paganism som rådde i Sverige och Europa före kristnandet.

Det som fångade mig var att man byggde traditionen på det naturliga årshjulet med riter som förstärkte känslan av att gå från en fas till en annan. 


Vid några passager i mitt liv har jag försökt återskapa det rituella men det har inte gått att få det att kännas "på riktigt" av naturliga skäl eftersom riter och firandet inte är solitära aktiviteter utan bygger på gemenskap. 

Till skillnad från religion

Tradition eller kultur?

Jul, påsk och andra traditioner

Vad är traditioner


... och vad skiljer dem från religion och kultur?


Synonymer till tradition är: Sedvänja, nedärvd sed, sed, vana, hävd, sägen, historia. Något vi gör alltså, repetitivt över åren, så som vi lärt av föräldrar och tidigare generationer.


Medan kultur är (förutom det som rör odling/agrikultur och bakterier) flerdelad:

  1. Människors sätt att leva, tänka och agera inom ett visst område under en viss tid, som samhälle, civilisation
  2. Vetenskap, litteratur och konst - kulturliv
  3. Andlig kultur som knyter an till den religiösa livsåskådning man har
  4. Bildning, hyfs, takt och ton dvs ett beteende som är gott


Religion är knutet till gudstor, troslära, kyrka eller trossamfund och där till följande riter och ceremonier som hör till den specifika religion man tillhör.

I Sverige har vi religionsfrihet vilket också är en de av de mänskliga rättigheterna. Det ger oss friheten att vara religiösa, tro på vilken gud vi vill - att vara medlem i församling och delta i religiösa samlingar. Men också fria att byta religion eller att inte höra till en religion eller trosuppfattning alls.


När jag var utbildare inom Röda Korset och utbildade i Mänskliga rättigheter, mötte jag ofta utrikesfödda deltagare och deras frågor och reflektioner kring vad just religionsfrihet betydde fick mig många gånger att tänka att: Vi i Sverige snarare lever fritt från religion. På gott och ont.


Deltagarna hade många gånger frågor som knöt religionen till lagar och regler. En fråga som en gång gjorde mig svarslös var: Hur kommer det sig att man får ha sex från det att man är 15 år men att man inte får gifta sig förrän man fyllt 18?

Så i vårt religionsfria land har vi svag koppling mellan lagar och religiösa påbud - lika så ganska svaga kopplingar mellan religionen och våra traditioner och vår kultur.


Att vissa av våra traditioner är länkade till olika kyrkliga högtider kan lura några. Men när vi firar påsk och njuter av två extra dagar ledigt är det oftare skotrar, våren, umgänge med släktingar eller kompisar som vi brukar spendera påsken med vi tänker på. Snarare än att det har med Jesu död och återuppståndelse att göra. Inte heller bryter vi fastan, för även den har vi slutat ägna oss åt (trots att vi gärna sjunger om den vid jul). Påsken är den största kristna högtiden, men den påsk vi firar i dag är en blandning av allt från judiska till hedniska inslag - blandat med våra moderna.

Hur hänger det ihop egentligen?

  • En puss till påsk
  • Påskeldar
  • Påskhäxor 
  • En hare som lägger ägg
  • Påskris
  • Ägg
  • Kycklingar, tuppar och fjädrar
  • Påsklamm
  • Memma eller Osyrat bröd