Att veta vem man är och att vara sann mot sig själv och att vara densamma över tid - självklart utvecklas vi men att ha integritet är att vara så pass grundad i sig själv att man uppfattas som konsekvent över tid. Utveckling sker gradvis och kan redogöras för till skillnad från någon som saknar integritet eller kan beskrivas som jagsvag och "vänder kappan efter vinden".
Den som har god integritet upplevs som genuin, äkta och autentisk, personen kan beskrivas som jagstark. Vi vet vad vi kan förvänta oss av personen och om hen säger något så litar vi på att hen menar det.
Vi fördjupar vår förståelse av ordet integritet i mellanmänsklig mening när vi också tar in synen på vår fysiska integritet. Rätten till vår egen kropp. Kränkningar av vår fysiska integritet är vanligen mer konkreta och därför både lättare att upptäcka och protestera emot, de regleras i hög omfattning av gällande lagrum. Medan vår personliga integritet som handlar om våra känslor och hur vi är som personer, vad vi tänker och tycker - rätten att tänka, uttrycka oss och agera utifrån vår egen övertygelse - är betydligt svårare att fånga i det dagliga livet. Även om detta också är reglerat i våra lagrum fastlagt inom de mänskliga rättigheterna.
Att inte ha integritet handlar mest om att vara ofri - att vara beroende av eller att stå under någon annans kontroll eller vara utsatt för brott (vid kontinuerlig kränkning av vår integritet). För de allra flesta handlar det inte om att man helt saknar integritet utan snarare om att man är lite luddig i sin förståelse av och känsla inför sin egen integritet.
Bara för att vara tydlig är det stor skillnad mellan att ha lite skoskav i sitt liv och att ha kallbrand och vara i akut behov av sjukvård.
Att ha en upplevelse av missnöje i sitt liv eller att inte känna att livet är så tillfredsställande som man önskar att det vore - det är på den nivån vi ägnar oss åt reflektion, självcoaching och allmänt filosoferande. Eller går till en coach, läser en bok eller går en kurs om man så önskar.
Men om vi lever i en situation eller upplever att känslorna påverkar vårt liv så att vi inte själv har kontroll - då behöver vi troligen hjälp.
Och det är sunt! Vi behöver alla hjälp emellanåt. Det gör oss varken till sämre människor eller märker oss som mindre värda/veka. Tvärtom är det väldigt bra att få möjligheten att dela hur man mår och hur man har det med en terapeut eller professionell person.
Det är bra att påminna sig ibland om att det är upp till en själv att stå upp för sin egen rätt, att prioritera sig själv och att hävda sina gränser.
Men ibland så är vi vår egen fiende - det kanske är jag som har ett oönskat beteende? Ja även då kan vi behöva hjälp av proffs. Och då är det ansvarsfulla vi kan göra att faktiskt söka den hjälpen.
Självkänsla definieras ofta som begrepp utifrån att det handlar om vad man som männsika känner att man är värd - oberoende av: släktskap, förmågor, ägande, prestationer och så vidare.
Självförtoende är människans tro på att hen kan, klarar av och förmår. Allt ifrån att vi vet att vi kan för att vi har lärt oss något till att vi har förtroende för vår förmåga att lära nytt.
Det har skrivits mycket om självkänsla men en bok som är enkel att börja med är Mia Törnblom Självkänsla Nu! Men en betydligt mer omfattande och klockren bok är Philip Bäckmo Själen är ett verb.
Många spaltmeter har skrivits om ångest och utan att ha läst allt eller ens mycket av det har vi alla en bild av vad ordet betyder och hur det känns.
En klok skillnad en terapeut jag mött gjorde var skillnaden mellan Ångest och Ågren - vilket öppnade mina ögon för känslorna de båda är förknippade med.
Ågren - är en språklig förvrängning, som slang för ångest i bemärkelsen "ångrar" eller "skäms". Medan Ångest är ett samlande ord för ett känslomässigt tillstånd där vi känner känslor av vanmakt, själslig smärta och andra känslor. Den förklaringen hjälpte mig att förstå att ångest kan upplevas oberoende av händelsespecifika tankar.
Jag - den del av mig som är den tänkande och kännande, är ett fenomen som också definierats av många olika främst inom psykologi och filosofi.
En intressant syn på Jaget är att det är en social konstruktion som hos spädbarnet med den tilltagande utvecklingen av medvetandet definieras. Ett foster har alltså inget Jag, men ett spädbarn utvecklar ett Jag som allt eftersom förfinas och blir mer komplext allt eftersom vi lever och mognar, upplever och lär oss mer om världen och oss själva.
Det är alltså i gränslandet mellan mig själv - som ser, upplever och reflekterar - och min omvärld och människorna som omger mig som Jaget skapas.
För att göra det än mer komplext vidgar vi synen av Jaget till att omfatta många olika Jag. För ärligt talat är vi inte en och densamma i exakt alla situationer och relationer i livet.
För att vara jagstark behöver man få syn på sig själv i många olika relationer, funktioner och roller och ha en samlad bild över sina Jag. Varje jag har värderingar och förväntningar knuten till sig. Dessa ger vanor och beteenden som dyker upp i olika situationer - de är inte alltid förenliga.
Vi mår bra och har lägre nivå av ångest knutet till vår egen existens - om våra jag är i så god samstämmighet som möjligt.
De reflektioner kring våra olika Jag som finns på denna sida ska inte förväxlas med - de symboliska Jag som används i reflektionsmetoden Styrelsemöte med mig själv
Att ta del av olika psykologiska teorier kan berika möjligheterna att reflektera och inse saker om sig själv, sina behov och beteenden samt hur dessa får en att må i ens liv.
För att ge några förenklade exempel skalar vi ner teorierna till tre olika dimensioner av Jag:
De olika roller och funktioner vi har i vårt liv existerar parallellt. De kan definieras och när vi gör det lär vi känna dem - och oss själva bättre. Det blir då enklare att se vilka beroenden de har, vilka känslor de ger upphov till och var de olika Jagen hamnar i konflikt med varandra. Det kan vara helt olika uppsättningar värderingar som styr de olika Jagen och det i sig kan skapa konflikter. Tid - är exempel på en resurs som flera Jag gör anspråk på. Hur väl vi lever upp till ideal-jaget i respektive roll påverkar också självkänslan.
I min vardag tillämpar jag mina medvetna och omedvetna tankar och strategier som mamma. För att ta hand om mina barn, fostra dem till bra människor och för att jag helt enkelt älskar dem och vill deras bästa.
Jag vill uppfattas som en riktigt bra mamma, klok och tålmodig. Riktigt pedagogisk emellan åt.
Ofta får jag dåligt samvete, för att jag inte riktigt har tid, för att jag tappar humöret och blir så stressad.
I mitt jobb har jag en yrkesmässig auktoritet, det ingår i rollen. Jag jobbar på oregelbundna tider och behöver vara beredd på allt - när saker händer, i situationer där ingen vill vara, dit kallas vi - det är en del av jobbet.
Jag vill vara bra på mitt jobb, uppfattas som reko och rak men inte mjuk eller vek bara för att jag är kvinna.
Känslor hänger ibland kvar efter en arbetsdag, när jag sett något obehagligt, blivit ifrågasatt, provocerad eller rädd.
Sedan min mamma dog är det mest jag som besöker min pappa, egentligen skulle han ha det bättre på ett äldreboende men han vill inte flytta. För mig är det viktigt att respektera honom och att han har det bra.
Jag är en god dotter och vill att vi ska ha en bra relation. Ofta tänker jag att jag vill vara med honom som jag hoppas mina barn kommer vara med mig.
Hur jag än sträcker ut tiden - räcker den aldrig till.
Utmaning 1
Att uppnå självinsikt - genom att lära känna våra olika jag, så vi ser våra roller - funktioner och olika bindningar som relationer skapar. Och bli klar över vilka värderingar och strävanden som styr oss i våra olika jag.
Utmaning 2
Städa upp genom att dels avskaffa roller, funktioner och bindningar som inte är i linje med hur vi vill leva våra liv och som vi inte mår bra med. Men också att städa undan konflikter mellan våra olika jag eller värderingarna som styr dem. Vi kan också behöva förbättra verklighetsförankringen i våra ideala-jag.
Utmaning 3
När den samlade skaran Jag är så samstämmig som möjligt och motsvarar hur vi vill ha det i våra liv - så att det känns rätt och sant, med andra ord genuint och något som är lätt att uppräthålla över tid eftersom det är äkta. Då kan det vara bra att göra en riskanalys, genom att försöka förutse i vilka situationer eller relationer utmaningarna kommer - kan vi ha en beredskap. Det kan också vara bra att ha ett signalsystem eller en plan för att regelbundet återknyta till och revidera sin självinsikt.
En intressant artikel om olika aspekter som utgör vårt Jag - på Utforska sinnet.
Artikeln utgör inte källa till texten på denna sida - den visar några teorier i ämnet.
Tiden är den mest demokratiskt fördelade resursen, balansera rätt.
Mental och känslomässig hälsa, integritet och självkänsla hänger ihop.